Адмінсуд Києва відхилив позов ВЕБ.РФ до Держвиконавчої служби Мінюстиції України

Окружний адмінсуд м. Києва своїм рішенням від 23 червня відмовився задовольнити позов російської держкорпорації ВЕБ.РФ до Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (в справі №640/857/20)

Позивач просив суд визнати протиправними дії відповідача щодо передачі біржі ПФТС на реалізацію 99,77% акцій Промінвестбанку та зобов’язати відповідача утриматися від дій, які спрямовані на реалізацію вказаного майна.

Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018 (в справі №796/165/2018) на вимогу низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським та його партнерами, було накладено арешт на акції та нерухоме і рухоме майно українських “дочок” російських держбанків – Сбербанку, Промінвестбанку, ВТБ Банку. Судовою ухвалою серед іншого було заборонено Райффайзен Банку Аваль здійснювати будь-які зміни прав на акції Сбербанку на рахунку в цінних паперах.

Це рішення український суд тоді прийняв на підставі рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018, яким було задоволено позов згаданих “приватівських” структур про стягнення 159 млн дол з Росії в особі Мін’юсту РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване в “приватівців” у Криму після його анексії Росією.

Як повідомляла біржа “ПФТС”, 04.03.2020 відбувся аукціон, на якому були продані 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн грн.

Згідно з судовими матеріалами, переможцем аукціону стало ТОВ “ФК “Фортіфай”, яке сплатило вказану суму.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ТОВ “ФК “Фортіфай”, яке придбало 99,77% акцій Промінвестбанку за 269 млн грн, вказаний Сергій Фаткуллін.

ПрАТ “Альтана Капітал”, яке від імені ТОВ “ФК “Фортіфай” брало участь в аукціоні з продажу акцій Промінвестбанку, на ринку в різні часи пов’язували з оточенням Ріната Ахметова (за даними “Альтана Капітал”, серед її ключових клієнтів – структури Ахметова).

Співрозмовники Finbalance на ринку зазначали, що реальними покупцями Промінвестбанку могли стати структури, близькі до Павла Фукса (який раніше цікавився Промінвестбанком) і Віталія Хомутинніка.

При цьому ЗМІ повідомляли, що покупцем 99,77% акцій Промінвестбанку могла стати компанія, пов’язана з інвестфондом VR Capital, “який профінансував угоду і фактично став реальним покупцем банку” (цитата).

У І кварталі 2019 року Промінвестбанк продав 5-мільярдний борг “Укрзалізниці” для VR Capital Group, яку створив інвестбанкір Річард Дітц (Richard Deitz) – у минулому він був одним із засновників інвесткомпанії “Ренесанс Капітал” (після кризи 1998 року продав свою частку в “Ренесансі”).

VR Capital – партнер групи ICU (мали спільний “сонячно-енергетичний” бізнес). При цьому раніше оточення Ріната Ахметова отримало контроль над мільярдними боргами групи “Донецьксталь” від ICU.

ТОВ “Крим Дівелопмент” (ще один з “приватівських” стягувачів боргу з РФ) в суді оскаржило продаж акцій Промінвестбанку, зазначаючи, що відповідний аукціон був проведений з порушенням законодавства, а ціна лота виявилася занижена.

05.05.2020 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити заяву Промінвестбанку про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою цього суду від 10.03.2020 (в справі №910/3480/20), якою на вимогу ТОВ “Крим Дівелопмент” було накладено арешт на акції Промінвестбанку, його рухоме і нерухоме майно, рахунки в інших банках (у межах суми стягнення 169,8 млн дол), а також заборонено банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юридичної особи.

Промінвестбанк заявляв, що накладений у березні судом арешт може призвести “до повної зупинки банку та неплатоспроможності” (цитата).

07.04.2020 Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив клопотання Промінвестбанку про забезпечення позову та зупинив стягнення (виконавчі дії) в межах згаданого зведеного виконавчого провадження №59036926 до завершення розгляду справи №640/7175/20 (за позовом банку до Державної виконавчої служби про скасування постанови від 12.03.2020).

19.05.2020 Шостий апеляційний адмінсуд на вимогу Державної виконавчої служби скасував ухвалу суду першої інстанції від 07.04.2020.

12.03.2020 держвиконавець виніс постанову, якою зобов`язав депозитарну установу (ТОВ «Інвінтум») списати 99,77% акцій Промінвестбанку та перевести їх на рахунок, відкритий ТОВ «ФК «Фортіфай». “Проте станом на 23 березня 2020 року цінні папери, які були придбані на результатами аукціону, проведеного 04.03.2020, на рахунок ТОВ «ФК «Фортіфай» не перераховані (не зараховані)”, – йшлося в судових матеріалах.

Російський “Внєшекономбанк” (ВЕБ.РФ) називав продаж підконтрольного йому Промінвестбанку порушенням норм міжнародного права. ВЕБ.РФ декларував намір оскаржити продаж в іноземному суді.

03.03.2020 ВЕБ.РФ зазначав, що Україні не вдалося оскаржити торішнє рішення арбітра Стокгольмського арбітражу, який заборонив продавати Промінвестбанк.

ВЕБ.РФ подав позов до України і в межах відповідної справи в серпні-2019 попросив арбітраж вжити забезпечувальних заходів, щоб запобігти примусовому продажу акцій Промінвестбанку на аукціоні. Як зазначається, тоді арбітр заборонив Україні здійснювати будь-які дії, спрямовані на продаж акцій банку. Україна вирішила оскаржити це рішення перед повним складом трибуналу, до якого входив і призначений Україною арбітр.

За інформацією ВЕБ.РФ, 02.03.2020 арбітраж залишив у силі згадану заборону.

18.12.2019 Київський апеляційний суд задовольнив заяву Міністерства юстиції України та зупинив провадження в справі №824/178/19, у рамках якої російська держкорпорація ВЕБ.РФ просить суд надати дозвіл на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 28.08.2019, яким за клопотанням ВЕБ.РФ – у межах забезпечення позову російської держкорпорації – було зобов`язано державу Україна (в особі державної виконавчої служби Міністерства юстиції) зупинити примусову реалізацію акцій Промінвестбанку, власником яких є ВЕБ.РФ.

НБУ в контексті примусового продажу акцій Промінвестбанку заявляв, що не отримував пакет документів для погодження набуття істотної участі в банку.