Верховний суд оскаржив у КСУ карантинні обмеження, запроваджені КМУ

Верховний суд України оскаржив у Конституційному суді карантинні обмеження, запроваджені урядом від 20 травня 2020 року.
Сьогодні Велика палата Конституційного суду у формі письмового провадження розпочала слухання за поданням пленуму ВСУ.
Йдеться про постанову Кабінету міністрів №392 “Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом САРС-КОВ-2 та етапів послаблення протиепідемічних заходів.
За словами судді-доповідача Петра Філюка, у поданні Верховний суд зазначає, що оспорюваними пунктами постанови уряду передбачено низку обмежень, зокрема масових заходів з кількістю учасників понад 10, а також обмеження на період карантину зарплат працівникам бюджетних установ до рівня не більше 10 мінімальних заробітних плат.
Верховний суд вважає, що карантинні обмеження суперечать положенням Конституції України, зокрема, ст. 33, яка гарантує свободу пересуванню та вільний вибір місця проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
В поданні наголошується, що обмеження були встановлені не законом, а постановою уряду.
Серед таких обмежень заборона людям віком понад 60 років на свободу пересування у зв’язку із обов’язком самоізоляції, який покладений на них цією постановою.
Так само Верховний суд вбачає порушення ст. 39 Конституції, яка гарантує право на мирні зібрання, у положенні урядової постанови, яка обмежує масові заходи кількість не більше 10 осіб.
У Верховному суді наголошують, що такі, або будь-які інші обмеження щодо масових мирних зібрань може встановлювати лише суд на підставі Конституції і законів України, а не урядова постанова.
Також в поданні зазначається, що в цілому права і свободи громадян, які не можуть обмежуватись за будь-яких обставин, містяться в Основному законі. Всі інші права і свободи можуть обмежуватись законом лише в умовах надзвичайного або воєнного стану.
“Проте, можемо констатувати, що ані воєнного, ані надзвичайного стану в Україні введено не було”, – наголосили в ВСУ.
Також в поданні йдеться про обмеження прав на підприємницьку діяльність, які гарантовані ст.42 Конституції.
Автори подання вказують, що оспорювана постанова заборонила значну частину підприємницької діяльності, зокрема щодо закладів громадського харчування, розважальних закладів, пасажирських перевезень.
Також у Верховному суді вважають, що порушено ст. 49 Конституції, яка гарантує кожному право на медичну допомогу.
Постанова уряду заборонила на період карантину планові заходи з госпіталізації.
Пленум Верховного суду просить Конституційний суд перевірити урядову постанову на відповідність низки статей Основного закону України, зокрема 24, 33, 39, 42, 49, 92, 126, 121, 129-1.
Після заслуховування виступу судді-доповідача Конституційний суд перейшов до закритої частини слухань у цій справі.
З огляду на те, що прийнято рішення про письмову форму провадження, судді не будуть заслуховувати сторони у цьому провадженні, а лише працюватимуть з документами, надісланими до суду.
29 травня пленум Верховного суду вирішив звернутися до КСУ щодо карантинних обмежень.
Зокрема, на думку пленуму, передбачене урядом здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, обмежує право особи на свободу пересування. Також обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям – цим порушується право осіб вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами Уряду.
Зазначається, що рішенням органу виконавчої влади не можна встановлювати обмеження права громадян на мирні зібрання. Адже, згідно з Конституцією, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.
Крім того, у Верховному суді пояснюють, що конституційним гарантіям суперечать установлені урядом положення щодо самоізоляції осіб, які досягли 60 років, а також дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим – ні.
Згідно з поданням пленуму, акти Кабміну обмежують й інші конституційні права, що можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану: права на підприємницьку діяльність і на доступ до медичної допомоги.
Водночас, на думку пленуму ВС, законом, яким до завершення карантину обмежено заробітну плату та грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, а також народних депутатів, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, здійснено непропорційне втручання в майнові права цих осіб.