У Лівії невідомі літаки атакували авіабазу

Лівійський Уряд національної згоди (ПНС) повідомило про атаку “іноземної авіації” на стратегічно важливу (у 100 кілометрах на північний захід від Тріполі) базу, на якій, згідно з декількох джерел, були розміщені турецькі засоби ППО.

Яка саме країна стоїть за нападом, в поширеному в неділю, 5 липня, заяві не повідомляється.

Заступник міністра оборони ПНР Салах Намруш назвав напад “марною і повної відчаю спробою” підвищити бойовий дух військ суперника ПНС, командувача Лівійської національної армією (ЛНА) Халіфи Хафтара. За словами Намруша, ПНС відповість за цю акцію “в потрібний час в потрібному місці”.

Тим часом війська Хафтара, згідно заявою джерела ТАСС, вже взяли на себе відповідальність за напад на базу, яке було скоєно в ніч на неділю. “ВВС Лівійської національної армії атакували бойову техніку на базі Ель-вати, – повідомило джерело. – Були знищені розміщені там турецькі зенітні ракетні комплекси Hawk, радіолокаційні системи і комплекси РЕБ KORAL”.

За підтримки Туреччини військам ПНС вдалося переломити хід військового конфлікту і повернути контроль над рядом захоплених ЛНА територій. Зокрема, авіабаза Ель-вати була зайнята в травні.

Росія виступає в цьому конфлікті на боці Хафтара. Африканське командування Збройних сил США (AFRICOM) стверджувало, що Москва перекинула до Лівії кілька сучасних винищувачів МіГ-29 з метою підтримати російських найманців, які воюють за генерала Халіфа Хафтара.