Політичний діалог між Сербією і Косово поновлюється

Під егідою Євросоюзу 12 липня поновлюється політичний діалог між Сербією і Косово. Про це повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

Відзначається, що перше з 2018 року засідання Діалогу на високому рівні за сприяння Європейського Союзу пройде у формі відеоконференції. Потім 16 липня відбудеться очна нарада у Брюсселі.

Як уточнили в Європейській зовнішньополітичній службі, дискусію в неділю проведе із Брюсселя глава європейської дипломатії Жозеп Боррель у супроводі спеціального представника ЄС із діалогу й інших регіональних проблем Західних Балкан Мирослава Лайчака.

Президент Сербії Олександр Вучич візьме дистанційну участь із Белграда, а прем’єр-міністр Косово Авдулла Хоти – із Пріштіни.

Нагадаємо, 10 липня пройшов відеосамміт із питання самопроголошеного Косова за участю лідерів Німеччини, Франції, ЄС, Сербії та представника Пріштіни.

За підсумками переговорів, Вучич назвав вимоги Пріштіни “нереалістичними”.

Протягом останнього року дипломати Сербії активно закликали країни переглянути рішення про визнання незалежності Косова. За цей період на бік Белграда стали 18 країн.
У лютому 2008 року сербський автономний край Косово і Метохія проголосив незалежність в односторонньому порядку.

За версією Сербії, зі 193 членів ООН зараз Косово визнали 93 країни, 95 не визнали, а ще п’ять утрималися.