Міністри країн G7 призвали до повної імплементації боргового мораторію

Міністри фінансів країн «Великої сімки» закликали до повної імплементації рішення G20 про припинення боргових виплат всіма офіційними двосторонніми кредиторами і дотриманні стандартів прозорості даних про борги, заявив представник Міністерства фінансів США.

В ході телеконференції міністри G7 також обговорили внутрішні і міжнародні економічні заходи реагування на пандемію коронавіруса і стратегії забезпечення стійкого відновлення світової економіки, йдеться в заяві Мінфіну.

Торкнувшись ініціативи G20 про призупинення обслуговування боргових зобов’язань для 73 найбідніших країн світу до кінця року, міністри наголосили на необхідності повного і прозорого участі Китаю, який є членом G20 і великим кредитором, розповів високопоставлений представник адміністрації.

«Це вкрай важливо, як в плані реалізації всього потенціалу ініціативи, так і в плані забезпечення прозорості», – відзначило джерело.

Міністри фінансів країн «Великої двадцятки» планують обговорити борговий мораторій в ході телеконференції в суботу на тлі закликів до його продовження в зв’язку з посиленням спаду світової економіки, який особливо сильно вдарить по країнах з великими заборгованостями.

Міжнародна торгова палата, Міжнародна конфедерація профспілок і відома організація громадянського суспільства закликали членів G20 продовжити і розширити борговий мораторій.

Заявки на участь в ініціативі подала 41 країна. Паризький клуб кредиторів підписав угоди з 20 країнами, від Кот-д’Івуару до Ефіопії і Пакистану.

Президент Світового банку Девід Малпасс минулого тижня підтримав продовження мораторію до 2021 року і заявив, що деяким країнам буде потрібно списання заборгованостей, щоб уникнути затяжного перебування в «пастці бідності».

Малпасс наголосив на необхідності підвищення прозорості в сфері кредитування і заявив, що в ініціативі повинні взяти участь всі офіційні двосторонні кредитори, включаючи такі банки, як Банк розвитку Китаю, і державні підприємства.