ВР ухвалила закон про виведення ринку металобрухту з тіні

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект про виведення ринку металобрухту з тіні, яким у тому числі скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням.

За прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)» (№2426) проголосували 237 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з прийнятим документом, скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням. Оплата купленого у фізичних осіб металобрухту може здійснюватися готівкою через каси суб`єктів господарювання, які здійснюють заготівлю або операції з металобрухтом, у тому числі їхніх приймальних пунктів. Або шляхом безготівкового розрахунку відповідно до законодавства, або готівкою при купівлі металобрухту у фізичних осіб фізичними особами – підприємцями, або іншим способом, передбаченим законодавством.

«Необхідним і достатнім документом для покупця металобрухту з підтвердження джерел походження металобрухту від продавця (постачальника) є акт приймання, який містить дані про джерело походження металобрухту», – сказано в законі.
Відповідальність за достовірність даних про джерело походження металобрухту, зазначених в акті приймання, покладається винятково на продавця (постачальника) металобрухту і не може бути покладено на покупця.

Також законом скасовується поділ металобрухту на промисловий і побутовий, оскільки збереження такого поділу в сучасних умовах зумовлює можливості для зловживань з боку правоохоронних органів.

Законом також спрощено вимоги до заготівлі металобрухту (без його переробки), усунуто неефективні і надмірні механізми державного регулювання. Зокрема, скасовуються акти обстеження, які видають місцеві адміністрації.