США в ОБСЄ розкритикували Росію за небажання обговорювати гібридні загрози

Одними з найбільш нагальних викликів для безпеки та демократичних інституцій назвав гібридні дії посол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор.

Про це дипломат заявив виступаючи під час спільного засідання Постійної ради ОБСЄ та Форуму співпраці в сфері безпеки, організованої за головування України на Форумі. Починаючи свою промову, Гілмор зауважив, що російська делегація покинула дискусію і закликав її повернутись, пише ГА.​

В якості прикладу гібридних дій Гіломр навів методи агресії Росії в Україні. «Гібридні дії можуть виявлятись як в кіберпросторі, так і в реальному бою, як у відомому випадку російської агресії проти України, теми, яку мої російські колеги не хочуть обговорювати – коли приватні військові підрядники, російські проксі-сили та «маленькі зелені чоловічки» намагались провести замасковане вторгнення та окупацію Криму так званим Троянським конем, що потім стало очевидним».

Росія знову і знову вдається до гібридних тактик, наголосив американський дипломат: «Її розвідслужби підтримують спроби державних переворотів та вбивства і було проведено вбивство і тут – в 15 кілометрах від цієї кімнати. Вони платять корумпованим політикам, щоб ті виступали в інтересах Москви, поширюють неправдиву інформацію з питань, що впливають на громадську безпеку та здоров‘я і проводять кампанії з наміром вплинути на результати виборів».

Гілмор закликав Росію припинити цю поведінку та агресію.

Він розкритикував позицію Росії, яка виступила проти обговорення гібридних загроз під час Діалогу з питань безпеки, або іншого форуму ОБСЄ

«Обговорення гібридних загроз проводиться у відповідь на дії Росії проти її сусідів і, чесно кажучи, поза цим, інколи включаючи звичайне поле бою. Ці дії спрямовані на те, щоб зашкодити вільно обраним країнами альянсам та партнерствам, зірвати демократичне управління, посилити нетолерантність суспільства, підірвати міжнародну підтримку незалежного громадянського суспільства та посилити військову небезпеку», – заявив Гілмор.

Посол США закликав до обговорення гібридних викликів з метою відбудови стабільності, прозорості та довіри у відносинах в Євроатлантичному регіоні.