НАЗК розпочало дослідну експлуатацію реєстру звітів політичних партій POLITDATA

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало дослідну експлуатацію реєстру звітів політичних партій POLITDATA.

Про це повідомив голова НАЗК Олександр Новіков на прес-конференції у Києві, передає Уніан.

Він зазначив, що створення «POLITDATA» було вимогою закону і це черговий крок до міжнародних стандартів прозорості політичного фінансування в Україні, адже подібні реєстри вже функціонують у Великій Британії, Фінляндії, Норвегії, Ісландії, Литві та інших країнах.

«Саме сьогодні, 16 липня, ми запускаємо у дослідну експлуатацію реєстр звітів політичних партій. Маю зазначити, що цей реєстр НАЗК розроблений всього за 3 місяці. Для порівняння у Великій Британії на створення такого реєстру знадобилося 9 місяців», – наголосив Новіков.

За його словами, реєстр створений за підтримки міжнародних партнерів. «Жодної копійки українських платників податків на нього не було витрачено», – наголосив Новіков.

Він також зауважив, що на етапі дослідної експлуатації реєстр доступний тільки для політичних партій, а широкому загалу він буде відкритий під час промислової експлуатації.

«НАЗК працюватиме над тим, аби запровадити реєстр у промислову експлуатацію якнайшвидше і всі дані стали доступні широкому загалу. Бо на першому етапі ми даємо доступ до реєстру тільки політичним партіям. Це для того, щоб доопрацювати реєстр в промислову експлуатацію. Для нас принципово важливо отримати сигнал від партій як клієнтів цього реєстру, дати їм зрозуміти, як працювати з цим», – пояснив голова НАЗК.

При цьому Новіков наголосив на важливості того, щоб цей реєстр був доступний виборцям, журналістам і загалом громадськості до місцевих виборів, тобто, щоб громадяни могли проаналізувати партію на предмет дотримання доброчесності.
Керівник Департаменту запобігання політичній корупції НАЗК Ганна Чорнуцька пояснила, що на цьому дослідному етапі партії будуть заходити в реєстр та заповнювати його. «Ці дані, що будуть формуватися в тестовому режимі не будуть мати статусу юридичного. Таким чином вони не будуть прийматися як юридичні документи Національним агентством. У цей період, поки буде діяти дослідна експлуатація, партії зможуть подавати свої звіти в паперовому вигляді, тому що на сьогодні продовжено термін подання остаточних звітів до НАЗК у зв’язку з карантинними заходами», – пояснила вона.

Як підкреслила Чорнуцька, після переходу в промислову експлуатацію партії вже зможуть подати свої звіти тільки в електронному вигляді.

Вона висловила сподівання, що реєстр стане ефективним механізмом, інструментом, за допомогою якого НАЗК швидше і ефективніше зможе виявляти порушення в діяльності політичних партій.

Аналітик руху «Чесно», член громадської ради при НАЗК Ігор Фещенко вважає, що завдяки реєстру до боротьби з політичною корупцією включиться набагато більше активістів, журналістів, тому що фінансові звіти стануть доступними, як наразі це є з деклараціями чиновників.

«Це дуже сильно додасть динаміки до процесу аналізу, викриття і т.д. Я сподіваюсь, що все гарно працюватиме і наступні етапи по удосконаленню і розширенню функціоналу реєстру теж будуть оперативними і сподіваюсь безболісними», – сказав він.

Інформуючи про роботу Нацагентства з питань запобігання корупції у сфері контролю «політичних фінансів» Новіков повідомив, що з початку року НАЗК склало 175 протоколів на керівників партій, а також направило матеріали щодо вчинення кримінальних правопорушень – вказання недостовірних даних у звіті однієї з партій.