Держсекретар США заявив про необхідність “єдиного фронту” для тиску на Пекін

США намагаються спонукати інші країни до того, щоб підтримати Вашингтон у спробах чинити тиск на Китай.

Про це заявив у четвер держсекретар США Майкл Помпео в інтерв’ю телекомпанії Fox News.

“Ми бачимо, як вірус, що зародився в Китаї, в Ухані, став причиною смерті сотень тисяч людей і втрат в трильйони доларів, і я вважаю, що світ повинен виступати єдиним фронтом, з тим щоб закликати Комуністичну партію Китаю до відповідальності за те, що вони намагалися приховати [цей спалах коронавірусу] в той час, коли можна було цьому запобігти”.

За словами держсекретаря США, “деякі країни, що ведуть справи з Китаєм, починають переглядати свої позиції”. “Я бачу, як інші країни висувають свої претензії, підтверджують свій суверенітет і, звичайно ж, президент Трамп займає жорстку позицію в цьому питанні, – продовжував він. – Протягом 40 років адміністрації США просто закривали очі на те, що відбувається і дозволяли Китаю зневажати наші інтереси, але президент Трамп заявив, що цьому покладено край. Ми повинні мати справедливі, рівноправні торговельні відносини, ми вимагаємо, щоб Комуністична партія Китаю ставилася до американців так само, як ми ставимося до тих, хто приїжджає звідти”.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомила, що адміністрація президента США Дональда Трампа може оголосити про введення санкцій або інших обмежувальних заходів щодо Китаю в найближчі дні. Помічник президента з національної безпеки Роберт О’брайен заявив, що влада США найближчим часом має намір застосувати ряд нових заходів для чинення тиску на КНР.

Введення заборони на в’їзд до США членам Компартії Китаю
Майкл Помпео не виключив того, що адміністрація американського президента Дональда Трампа введе заборону на в’їзд до Сполучених Штатів членам Комуністичної партії Китаю (КПК) їх сім’ям.

Ведучий поцікавився думкою глави американського зовнішньополітичного відомства щодо публікацій американських ЗМІ про можливу заборону на в’їзд до Сполучених Штатів для членів КПК. “Ми опрацьовуємо це питання під керівництвом президента”, – відповів Помпео. На уточнююче запитання ведучого, чи будуть прийняті описані раніше газетою “Нью-Йорк таймс” заходи, держсекретар вказав, що американська влада “розглядає безліч варіантів”.

“Ми знаходимося в пошуку вірного рішення, – пояснив Помпео. – Ми хочемо, щоб [заходи з боку Вашингтона] відповідали американським традиціям”. “Я б не хотів коментувати речі, які знаходяться на стадії розробки. Знаю, що інші дозволяють собі це, але я б хотів дати можливість працювати нашій команді”, – заявив глава Держдепартаменту, підкресливши, що остаточне рішення буде прийнято президентом США.

У середу газета The New York Times повідомила, що адміністрація Трампа розглядає можливість введення заборони на в’їзд до Сполучених Штатів членам КПК і членам їх сімей. За її даними, американська влада вивчає пропозиції анулювати американські візи тим членам КПК і членам їх сімей, які знаходяться в США, а також обмежити в’їзд в країну військовослужбовцям Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) і керівникам державних підприємств КНР.