Тшасковський анонсував створення нового громадянського руху в Польщі

Мер Варшави, екскандидат від опозиційної “Громадянської коаліції” на виборах президента Польщі Рафал Тшасковський анонсував у п’ятницю, 17 липня, створення нового громадянського руху.

“Ми вибудуємо рух, який дозволить нам (…) використовувати цю величезну енергію, яку ми змогли створити за останні місяці”, – сказав Тшасковський на мітингу в портовому місті Гдиня, цитує агенція новин DW.

Мер Варшави Рафал Тшасковський під час передвиборчої кампанії

Серед пріоритетів нового руху, за словами політика, будуть захист навколишнього середовища, зайнятість, охорона здоров’я та рівні шанси на освіту.

“Десять мільйонів людей проголосували за відкриту, толерантну, європейську Польщу. (…) Попереду – важкі часи. Тому нам потрібно бути разом, щоб захищати громадянське суспільство, місцеве самоврядування, вільні ЗМІ і неурядові організації”, – сказав опозиціонер, критикуючи політику правлячої націонал-консервативної партії “Право та справедливість”.

Говорячи про новий рух, Тшасковський неодноразово вживав вираз “нова солідарність”, таким чином натякаючи на відому профспілку, створену майже 40 років тому в Гданську.

Водночас політик заявив, що залишатиметься членом та заступником лідера партії “Громадянська платформа”. “Я готовий працювати, (…) аби змінити “Громадянську платформу” на краще, відкрити її для нових людей, особливо молодих людей”, – сказав він, наголосивши, що “нам потрібно достукатися до тих, хто думає інакше”.

На останніх виборах Тшасковський акумулював більшість голосів прихильників декількох опозиційних партій, утім багато з них не розглядаються як виборці, які можуть підтримати “Громадянську платформу”.

Нагадаємо, 12 липня пройшов другий тур виборів президента Польщі. На них з невеликим відривом переміг чинний президент Анджей Дуда. Явка на виборах склала 68,12 відсотка, що є незвично високим показником.