ЄС заявив, що результатом мінських угод має стати повне відновлення кордонів України

Результатом мінських угод має стати повне відновлення кордонів України.

Про це йдеться в заяві Європейського Союзу, озвученій на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

“Мінські домовленості залишаються єдиною основою для мирного врегулювання, забезпечуючи дотримання суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – зазначено в заяві.

Росія повинна прийняти відповідальність за врегулювання конфлікту на Донбасі і виконання зазначених домовленостей.

Серед першочергових завдань у ЄС виділили оновлений план розмінування і взаємне звільнення утримуваних осіб, а також одночасне відкриття КППВ в Золотому і Щасті.

“Ми закликаємо Російську Федерацію виконати ці зобов’язання шляхом конструктивних дій у рамках Тристоронньої контактної групи і нормандського формату”, – заявили європейські дипломати.

В організації нагадали РФ, що економічні санкції безпосередньо пов’язані з виконанням взятих на себе зобов’язань, і закликали вплинути на незаконні збройні формування на сході України.

“Ми знову закликаємо Росію негайно припинити розпалювання конфлікту шляхом надання фінансової та військової підтримки збройним формуванням. Також ми залишаємося глибоко стурбовані інформацією про присутність російської військової техніки і військовослужбовців у районах, які контролюють підтримувані Росією збройні формування”, – зазначили в ЄС.

Раніше в Москві заявили, що у Росії немає агресивних планів щодо України.

При цьому в телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент РФ Володимир Путін зазначив “контрпродуктивність спроб української сторони спотворити зміст мінських домовленостей”.