Байден попередив про російське втручання у вибори

Передбачуваний кандидат в президенти від Демократичної партії Джо Байден заявив з посиланням на дані розвідки, що Росія продовжує спроби втручання в листопадові вибори в США.

Байден стверджує, що такі дані мають американські спецслужби, доступ до яких у нього тепер з’явився.

Під час онлайн-заходів з збору коштів на свою передвиборну кампанію, Байден повідомив, що Китай також провів заходи «спрямовані на те, щоб ми втратили впевненість у результатах виборів 2020 року».

«Ми знаємо про це з минулого досвіду, і я гарантую вам, що я знаю, що це відбувається зараз, тому що я тепер знову отримую дані розвідки. Росіяни і раніше намагаються позбавити легітимності наш виборчий процес. Це факт», – сказав Байден.

Кандидат в президенти попередив, що якщо Росія продовжить втручатися, то Москві «доведеться заплатити реальну ціну» за свої дії в разі, якщо він, Байден, виграє листопадові вибори.

Кандидати в президенти від великих партій, як правило, мають право на отримання брифінгів розвідки. Невідомо, коли Джо Байден почав отримувати такі брифінги від спецслужб. Його штаб поки не відповів на прохання про коментар.

30 червня на прес-конференції Байден заявив, що йому поки не пропонували відправку секретних брифінгів. Він допустив, що тепер може звернутися за отриманням таких брифінгів, враховуючи, що Трамп не відреагував на повідомлення розвідки про те, що Росія пропонувала винагороду талібам за вбивство американських військовослужбовців в Афганістані.

Колишній віце-президент Джо Байден розкритикував Дональд Трампа за те, що той неуважно читає дані розвідки.

Відразу кілька американських спецслужб свого часу підтвердили, що Росія в 2016 році втручалася у вибори президента США з метою допомогти Дональду Трампу. У Москві це звинувачення заперечують, а сам Трамп неодноразово називав такі повідомлення «фальшивкою».