США наклали нові санкції на Кадирова, його дружину та доньок

США наклали санкції на Рамзана Кадирова через його участь у “численних серйозних порушеннях прав людини”, включно із тортурами та позасудовими вбивствами, щодо яких Державний департамент має достовірну інформацію.

Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров

Про це йдеться у повідомленні Державного секретаря США Майка Помпео, яке розміщене на сайті Держдепу.

Йдеться про візові санкції. Заходи Державного департаменту стосуються і дружини Кадирова Медні та його дочок Айшат та Каріни (Хадіжат) Кадирова – їм усім заборонено в’їзд до США, пише Голос Америки.

Держдеп відзначає, що буде “заохочувати інші країни, які поділяють точку зору США, вжити подібних заходів”.

Дії США прокоментувала Сара Маргон, директор із міжнародної політики впливового грантодавця Open Society Foundation, заснованого фінансистом Джорджем Соросом.

“Публічні санкції щодо Рамзана Кадирова (та родини!) за серйозні порушення прав людини, вже давно назріли. Але “заохочення інших країн, які поділяють точку зору США” може не отримати підтримки, з огляду на стан відносин із союзниками”, – твітує Маргон.

Відзначається також, що США вже застосувували економічні санкції проти пана Кадирова та кількох його однодумців.

“У 2018 році Сполучені Штати та п’ятнадцять інших країн зробили надзвичайний крок, звернувшись до Московського механізму ОБСЄ, щоб створити місію з встановлення фактів щодо жахливих повідомлень про порушення прав ЛГБТ осіб, правозахисників, членів незалежних ЗМІ та інших громадян, які викликали гнів пана Кадирова. Доповідач “Московського механізму” встановив, що мали місце “нападки та переслідування, свавільні або незаконні арешти чи затримання, тортури, примусове зникнення та позасудові страти” і що “атмосфера безкарності” оточувала ці події. Ми стурбовані тим, що пан Кадиров зараз використовує пандемію коронавірусу як виправдання для того, щоб здійснювати подальші порушення прав людини щодо людей Чеченської Республіки”, – відзначає Держдеп.

Уряд США відзначає, що нинішні санкції повідомляють Кадирову, що “його причетність до грубих порушень прав людини має наслідки як для нього, так і для його сім’ї, і що США зобов’язані використовувати всі наявні у нас інструменти для забезпечення відповідальності тих, хто вдається до таких жахливих дій”.