Помпео в Данії обговорив військову присутність Росії у Арктиці

У Копенгагені держсекретар Помпео провів переговори з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

Як повідомляє Держдепартамент, обговорювалися проблеми енергетичної безпеки, співпраці в Арктиці, впливу пандемії коронавірусу на міжнародне співробітництво, а також відносини з Китаєм, пише ГА.

Також сайт Державного департаменту США повідомляє, що міністр закородонних справ Данії, Єппе Кофод під час спілкування зі ЗМІ разом із Помпео відзначив, що його країна “дуже добре поінформована про посилення глобальної уваги та військової присутності Росії у Арктиці”.

“Ми будемо продовжувати зберігати та розвивати поінформованість у Арктиці. Ми забезпечимо наявність у нас необхідних засобів у регіоні, і прагнемо зберігати тісну співпрацю на основі Арктичної ради та Ілуліссатської декларації”, – заявив дипломат. Арктична рада та Ілуліссатська декларація це механізми діалогу арктичних держав та корінних народів.

Кофод також заявив, що “Данія та США найближчі союзники у НАТО”.

“Від Арктики, до глобальної безпеки, боротьби проти тероризму та інших питань Данія та США разом”, – сказав Кофод.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що держсекретар США Майк Помпео мав намір обговорити c главою уряду Данії ситуацію з газопроводом «Північний потік-2».

Газопровід, який Росія прагне добудувати, буде доставляти газ до Європи по дну Балтійського моря. Недобудована ділянка газопроводу проходить через економічну зону Данії.

Минулого тижня Помпео застеріг компанії від допомоги Росії в завершенні трубопроводу вартістю близько 11 мільярдів доларів на тій підставі, що він зміцнить контроль Кремля над енергетичним ринком Європи і покарає Україну, яка бореться з підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни.

Трубопровід серйозно вплине на потоки природного газу, перенаправивши їх в обхід України, позбавивши Київ зборів за транзит, складових мільярди доларів щорічно.