Палата представників підтримала зняття заборони на в’їзд в США громадян шести країн

Палата представників Конгресу США підтримала законопроект, який знімає введену в 2017 році американським лідером Дональдом Трампом заборону на в’їзд на територію США громадян ряду мусульманських країн – Сирії, Ірану, Лівії, Сомалі, Судану і Ємену.

Ініціативу підтримали 233 демократа, проти проголосували 183 республіканця.

Законопроект скасовує введену заборону, перешкоджає президенту накладати обмеження на поїздки в США громадян з інших країн і забороняє релігійну дискримінацію в рішеннях, що стосуються іммігрантів. Держдепартамент і міністерство внутрішньої безпеки можуть вводити обмеження на в’їзд в країну тільки після консультацій з Конгресом. Особи, “незаконно постраждалі” від такого роду обмежень, зможуть подати в суд на федеральний уряд.

Республіканці розкритикували законопроект, який навряд чи буде прийнятий в контрольованому їх однопартійцями Сенаті Конгресу. На їхню думку, ініціатива становить загрозу національній безпеці країни. Противники законопроекту вважають, що він обмежить повноваження президента зупинити імміграцію під час пандемії коронавіруса.

Найбільш ймовірний кандидат від демократів на президентських виборах в США Джозеф Байден заявив, що скасує заборону, якщо очолить державу.

27 січня 2017 року Трамп підписав указ під назвою “Захист нації від в’їзду іноземних терористів в Сполучені Штати” – про обмеження в’їзду на територію США громадян семи мусульманських країн – Сирії, Ірану, Іраку, Лівії, Сомалі, Судану і Ємену. Після низки судових розглядів, в ході яких оскаржувалися як окремі положення указу, так і весь документ в цілому як дискримінаційний по відношенню до мусульман, адміністрацією було розроблено новий указ.

Він був підписаний 6 березня 2017 року і практично повторював січневий, з тією різницею, що зі списку країн, громадяни яких підпадають під обмеження на в’їзд, був виключений Ірак, тому що ця країна поліпшила систему інформування американської влади про своїх громадян, що в’їжджають на територію США. Однак документ був заблокований федеральним судом в Гонолулу (штат Гаваї) і вступив в силу тільки в вересні 2017 р. після рішення Верховного суду США.