Кулеба закликає посилити тиск на Кремль через порушення прав людини в Криму

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликає посилити тиск на Кремль через порушення прав людини в Криму і мілітаризацію півострова.

Про це він написав у своєму мікроблозі у Twitter.

Кулеба нагадав, що сьогодні виповнюється два роки з оголошення Кримської декларації державного секретаря США Майкла Помпео. «Цей історичний документ чітко зафіксував: США ніколи не визнають спробу Росії анексувати Крим і готові дотримуватися політики невизнання допоки територіальна цілісність України не буде відновлена», – зауважив він.

Глава МЗС також подякував США, які на 80-ту річницю Декларації Веллеса кілька днів тому «підтвердили політику невизнання окупації Криму, надіславши Москві чіткий сигнал: незаконна окупація, заснована на військовій силі, ніколи не втримається, вона тимчасова та одного дня завершиться».

«Москва вже втратила шанси на успіх спроб нормалізувати незаконну окупацію Криму», – заявив Кулеба і додав: «Водночас, наростаючі порушення прав людини і мілітаризація Криму вимагають посилення тиску на Кремль, аби він завершив окупацію та повернув тимчасово окупований півострів Україні».

Як повідомляло ІА “Центр новин”, МЗС України створили концепцію спеціального міжнародного формату для переговорів по деокупації Криму.

У лютому 2014 року в Криму з’являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.