Делегація Ірану обговорить в Києві компенсацію за збитий Boeing

Делегація з Ірану прибуде до Києва 29-30 липня для обговорення компенсацій за збитий в січні український пасажирський літак. Про це в понеділок заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

“Ми запросили до Києва делегацію з Ірану і вдячні за те, що вони прийняли запрошення, 29-30 липня вони прибувають. Це післязавтра. Я не можу розкрити підсумкові цифри компенсацій, не тому, що я не хочу, а тому, що цифри стануть підсумком переговорів”, – сказав він на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі Яцеком Чапутовічем в Варшаві.

Кулеба додав, що “приймаючи до уваги обставини того, що сталося, є всі причини просити Іран заплатити найвищу ціну”.

За даними глави українського МЗС, Україна на переговорах представлятиме інтереси всіх постраждалих сторін.

“Відповідно до меморандуму, який ми підписали з країнами, громадяни яких постраждали від цієї катастрофи, Україна діє як спікер і представляє інтереси всіх груп на переговорах”, – зазначив він.

8 січня в Ірані розбився літак ”Міжнародних авіаліній України”, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, у тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.
Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що лайнер був збитий ”в результаті ненавмисної людської помилки”, та пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

6 липня Іран пообіцяв відправити до Франції ”чорні скриньки” з українського літака для розшифрування інформації з них фахівцями із США, Канади, Франції, Великої Британії та України.

12 липня в Організації цивільної авіації Ірану заявили, що у комплексі протиповітряної оборони, яким був збитий авіалайнер МАУ, було порушено налаштування, що призвело до похибки в даних при виявленні літака. Система помилково розпізнала лайнер як об`єкт, що рухається в бік Тегерана, хоча насправді він летів в іншому напрямку.

Також Іран у липні має намір направити в Україну своїх представників для початку переговорів щодо виплати компенсацій за збиття літака МАУ.

14 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не може погодитися з твердженням Ірану, що літак МАУ було збито іранськими військовими внаслідок помилки. Також в МЗС не виключають можливості подання позову до Міжнародного суду ООН проти Ірану через збиття літака МАУ.

Розшифровка чорних скриньок збитого в Ірані літака авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ) підтвердила, що лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети.