Україна, Польща і Литва створили “Люблінський трикутник”

У Польщі міністри закордонних справ України, Польщі та Литви заявили про створення “Люблінського трикутника”.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

міністерство закордонних справ україни - спільна декларація міністрів закордонних справ україни, республіки польща та литовської республіки щодо заснування «люблінського трикутника»

Міністри закордонних справ України, Республіки Польща та Литовської Республіки визнають багатовікові історичні та культурні зв’язки між своїми народами.

Вони також усвідомлюють переваги подальшого посилення політичних, економічних, інфраструктурних, безпекових, оборонних та культурних зв’язків між своїми країнами у сучасному світі.

Міністри звертають увагу на роль України, Польщі та Литви у процесі формування сучасних політичних, культурних та соціальних реалій Центральної Європи.

Водночас, вони підкреслюють стратегічну вагу активізації співпраці між Європейським Союзом, НАТО та країнами Східного партнерства, а також відзначають важливість ефективної співпраці в рамках «Ініціативи трьох морів».

Міністри закордонних справ з належною увагою відзначають спільність загроз як у сфері безпеки, так і в інших сферах, зокрема у сфері боротьби із пандеміями.

Вони наголошують на важливості діалогу між трьома країнами у парламентському вимірі, особливо в межах Парламентської асамблеї Україна-Польща-Литва.

Міністри визнають переваги тристороннього співробітництва у сфері безпеки, зокрема функціонування Литовсько-польсько-української бригади («LitPolUkrBrig»).

Беручи до уваги російську агресію, що триває в Україні, Міністри висловлюють готовність координувати свою діяльність з метою забезпечення дотримання міжнародного права, як на рівні тристороннього співробітництва, так і в рамках міжнародних організацій (НАТО, Європейський Союз, ООН, Рада Європи, ОБСЄ).

Міністри закордонних справ заявляють про незмінність позиції щодо рішучого засудження спроби анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Вони не визнаю̀ть і ніколи не вѝзнають цієї спроби. Вони також закликають Російську Федерацію вивести свої війська з тих частин Донецької та Луганської областей України, де вони продовжують перебувати.

Міністри підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та закликають Російську Федерацію припинити свою агресію проти України, а також тимчасову окупацію території України – Криму та частини Донецької та Луганської областей України.

Сторони підтверджують міцну підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України і вітають її європейський вибір.

Міністри із задоволенням відзначають надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями НАТО. Вони підтримують прагнення України до членства в НАТО. Надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО має стати наступним кроком у цьому напрямку.

Міністри закордонних справ підтверджують бажання поглиблювати і розширювати українсько-польсько-литовське співробітництво між збройними силами, як на двосторонньому, так і тристоронньому рівні, а також використовувати у повній мірі відповідні можливості, створені в рамках НАТО.

Сторони підтверджують непохитну відданість розвитку Східного партнерства шляхом розширення і поглиблення співпраці та визначення його амбітних і стратегічних довгострокових цілей.

Вони обіцяють надавати взаємну підтримку у боротьбі проти пандемії коронавірусу.

Міністри висловлюють налаштованість на активні дії з розвитку торгівлі та інвестицій, забезпечення кращого доступу до регіональної інфраструктури та підвищення її якості шляхом активізації амбітних проектів, що сприяють згуртованості в регіоні.

Вони вітають співпрацю України з «Ініціативою трьох морів, а також співпрацю в інших регіональних форматах.

Міністри закордонних справ підтримують ефективне впровадження політико-економічних реформ в Україні, які беруть до уваги польський та литовський досвід і найкращі практик та розробляються у співпраці з іншими європейськими країнами.

Вони зобов’язуються зміцнювати контакти між людьми та співпрацю між громадянськими суспільствами, зокрема між науковцями та експертами.