У Франції почали будувати термоядерний реактор

У Франції почалася збірка міжнародного експериментального термоядерного реактора ІТЕР.

Завершити спорудження планують до 2025 року. Про це сказав генеральний директор проекту Бернар Біго на церемонії з нагоди початку робіт у французькій комуні Сен-Поль-ле-Дюранс, повідомляє ТАСС у вівторок, 28 липня.

“Після багатьох років підготовки і величезної кількості зусиль з боку всіх учасників проекту ми готові розпочати складання токамака (тороїдальна камера з магнітними котушками, – ред.). Ми недавно отримали безліч ключових компонентів ІТЕР, завдяки чому ми почнемо збирати реактор, паралельно продовжуючи наукові та інженерно -конструкторські роботи. Інші компоненти установки прибудуть на майданчик у наступні два роки”, – розповів Біго.

На церемонії в дослідницькому центрі Кадараш присутні президент Франції Еммануель Макрон та інші офіційні представники країн, які беруть участь у створенні ІТЕР.

Кожна країна-учасник відповідає за виробництво і доставку тих систем, які вони зобов’язувалися створити в рамках проекту, забезпечуючи 9%-й внесок у вартість споруди реактора. Очікується, що спорудження реактора закінчать у 2025 році. Тоді учасники ІТЕР розраховують отримати першу плазму, що підтвердить працездатність термоядерних реакторів на практиці.

За поточними планами, ІТЕР вироблятиме близько 500 МВт теплової енергії і близько 200 МВт електрики.

У проекті ІТЕР беруть участь Китай, Євросоюз, Індія, Японія, Південна Корея, Росія і США. В основу реактора покладено установку токамак, яку вважають найбільш перспективним пристроєм для керованого термоядерного синтезу. Мета проекту – продемонструвати, що термоядерну енергію можна використовувати в промислових масштабах.

За масштабами ІТЕР можна порівняти з такими проектами, як Міжнародна космічна станція і Великий адронний коллайдер.