Вчені: Землі загрожує новий льодовиковий період

Японські вчені з Токійського університету вважають, що на Землі настане новий льодовиковий період (заледеніння).

Відбудеться це приблизно через 100 тисяч років, пише РИА Новости.

Експерти провели дослідження про вплив мусонів на клімат і розвиток динозаврів 10 мільйонів років тому. Так, експерти використовували теорію сербського інженера Мілутіна Міланковича про коливання кількості сонячного світла і радіації на Землі протягом тривалого часу у зв’язку з періодичними змінами кута нахилу земної осі до площини її орбіти.

Відповідно до цієї теорії, відзначають фахівці, новий льодовиковий період настане через 100 тисяч років, але це залежить від людського фактора емісії вуглекислого газу.

“Зараз ми на піку циклу тривалістю 10 мільйонів років з прохолодним інтенсивно-мусонним кліматом і низькою концентрацією в атмосфері вуглекислого газу (CO2)”, – підкреслили експерти, додавши, що тенденція до похолодання протягом нинішньої Кайнозойської ери триватиме.

Також в дослідженні мовиться, що приблизно 212 мільйонів років тому до розростання розмірів динозаврів та їхнього розселення через збільшення джерел харчування й води привели зниження концентрації вуглекислого газу і похолодання клімату на Землі із сильними мусонами.

“Оскільки механізм Міланковича продовжує діяти в історії Землі, ми спробуємо знайти зв’язок між цим механізмом і еволюцією клімату й екосистем”, – розповіли вчені.

За їхніми словами, тепер їхні наукові дослідження будуть спрямовані на те, який вплив цикл довжиною 10 мільйонів років надав на еволюцію не тільки динозаврів, а й на ссавців тварин і рослини.