Окупаційна влада незаконно вилучила у кримчан земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 га – прокуратура АРК

Окупаційна влада незаконно вилучила у кримчан земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 гектарів.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Автономної Республіки Крим.

Загалом ідентифіковано 250 жертв, у яких незаконно знесли нерухому власність, з них 58 – в окупованому Севастополі.

Крім того, у 3 тис. 702 людей російська влада вилучила земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 га, з яких 3 тис. 532 випадки у Севастополі.

Основними аргументами окупантів при зверненні у ”суд” були: незаконність передачі земельних ділянок у власність; відсутність оригіналів потрібних документів в архівах на півострові; віднесення земель до місць особливого режиму (після 2014 року); незаконність дозволів на будівництво, виданих українськими органами.

”Фактично, у більшості таких випадків окупаційна влада порушує принципи міжнародного права, які говорять про неприпустимість оцінки рішень державних органів однієї держави судами іншої, до того ж, держави-окупанта. Навіть аргумент щодо відсутності документів в архівах є по суті абсурдним, адже за їх збереження відповідають державні органи. А якщо врахувати, що всі архіви були захоплені владою РФ, то цілком імовірно, що документи загубились або були знищені під час активної фази окупації”, – пояснив адвокат, юрист Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

Заступник прокурора АРК Віталій Секретар наголосив, що відповідно до міжнародного гуманітарного права, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою забороняється, а відповідно до статті 8(2)(a)(ІV) Римського статуту і за статтями 53 та 147 Четвертої Женевської конвенції такі дії забороняються та кваліфікуються як воєнні злочини.

Прокуратура АРК розпочала досудове розслідування цих злочинів за ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). У прокуратурі нагадали, що зібрані в рамках кримінальних проваджень докази були скеровані до Міжнародного кримінального суду.