ВПС США вперше очолив афроамериканець

Генерал Чарльз Браун-молодший зайняв пост начальника штабу ВПС, ставши першим в історії США чорношкірим начальником роду військ.

«Це історичний день для нашої країни, і я сприймаю цей момент з усією серйозністю», – сказав Браун на церемонії передачі командування на базі Ендрюс під Вашингтоном.

Генерал Чарльз Браун

Браун подякував льотчиків-афроамериканців, що служили до нього, за те, що вони надихали його і інших військовослужбовців, в тому числі так званих «пілотів Таскігі» – перше чорношкірих військових льотчиків, які воювали під час Другої світової війни.

«Саме через ті випробувань і негараздів, що пережили вони, долаючи бар’єри, я можу звернутися до вас сьогодні як начальника штабу ВПС», – сказав він.

Браун змінив на посту генерала Девіда Голдфейна, який йде на пенсію після 37 років служби.

Голдфейн назвав Брауна «справжній воїном», «лідером» і своїм другом.

Міністр ВВС Барбара Барретт в четвер заявила, що «немає кращого офіцера, який міг би взяти в свої руки командування штабом ВПС», ніж генерал Браун.

Вона додала, що його послужний список «не має аналогів на Близькому Сході, в Європі і Тихоокеанському регіоні».

Браун служив командувачем Тихоокеанськими військово-повітряними силами, які несуть відповідальність за діяльність ВПС в Тихоокеанському регіоні, площа якого охоплює половину земної кулі.

З липня 2016 року по липень 2018 року він обіймав посаду заступника командувача Центрального командування США, яке курирує військову діяльність США на Близькому Сході. До цього він очолював Центральне командування ВПС США.

Президент Трамп провів церемонію приведення до присяги в Овальному кабінеті раніше на цьому тижні.

У червні Сенат одноголосно затвердив кандидатуру генерала Брауна.

Призначення Брауна відбулося на тлі загострення політичної дискусії про питання раси і протестів проти расової несправедливості.

«Я думаю, що моє призначення може дати деяку надію, але також пов’язане з важким тягарем. Я не можу виправити століття расизму в нашій країні або десятиліття дискримінації, якій піддавалися члени ВПС», – зазначив Браун у відео для ВПС в червні.

На рахунку Брауна – понад 35 років служби, майже 3 000 налітаних годин і 130 годин бойового нальоту на винищувачі F-16. Він був прийнятий на службу в 1984 році як видатний випускник Корпуси підготовки офіцерів запасу Техаського технологічного університету.