У Польщі арештували четвертого фігуранта “Укравтодору”

За рішенням Варшавського суду заарештували Алєксандра Д., ще одного затриманого у слідстві щодо справи ексміністра транспорту Польщі та екскерівника Укравтодору Славоміра Новака.
Про це повідомляє Польське радіо.

Чоловіка, який представляє польську компанію, що займається управлінням інфраструктурними проєктами, затримали як четверту особу в слідстві щодо корупції та відмивання грошей у зв’язку з дорожніми інвестиціями в Україні. Того ж дня Алєксандру Д. висунули обвинувачення у пропозиції 700 тис. злотих (понад 187 тис. доларів) неправомірної матеріальної вигоди Новаку, який був тоді головою Укравтодору. За це йому загрожує 12 років ув’язнення.

“Згідно із доказовим матеріалом, підозрювані домовилися, що Славомір Н. буде незаконно впливати на вибір Укравтодором пропозиції, складеної компанією Алєксандра Д. Пропозиція стосувалася підготовки проєктних документів та нагляду за роботами при ремонті автодороги в Україні”, – сказала речниця Окружної прокуратури у Варшаві.

За це, за інформацією прокуратури, Алєксандр Д. мав пообіцяти Новаку хабар у розмірі 10% від вартості контракту на суму 1,65 млн євро. Обіцяну суму Алєксандр Д. мав перерахувати у вигляді оплати фіктивних консультаційних послуг для компанії, зареєстрованої для цього на Кіпрі за рекомендацією Новака.

За словами слідчих, компанія Алєксандра Д. отримала контракт в Україні, однак не розпочала його виконання. Також не відбулося перерахунку обіцяної неправомірної винагороди.

20 липня у Польщі затримали колишнього міністра транспорту Польщі, колишнього голову Державної служби автомобільних доріг України Славоміра Новака.

НАБУ спільно з польськими правоохоронцями проводили санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі.

21 липня в Польщі ексочільнику “Укравтодору” Новаку висунули звинувачення – керував злочинно групою.