НАТО розширює наукову співпрацю з Україною

Протидія тероризму, високі технології, кібербезпека, енергетична безпека, захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних речовин – такий перелік сфер наукової співпраці України та НАТО.

Про це йдеться в повідомленні Альянсу.

Тепер нові можливості для розвитку такої співпраці надає Україні статус члена розширеного партнерства НАТО, який країна отримала в червні 2020, наголосили в НАТО.

НАТО також виграє від наукової співпраці з Україною. «З огляду на високі стандарти української науки та технологій, співпраця з українськими дослідниками є також цінною нагодою для їхніх партнерів в країнах НАТО з метою вивчення певних сфер, таких як, наприклад, засоби гібридної війни», – говорить Антоніу Міссіролі, помічник генсекретаря НАТО з нових викликів безпеки, пише ГА.

Україна наразі проводить 27 ініціатив в рамках програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» (SPS), включаючи програму DEXTER, що вивчає можливості виявлення вибухівки та вогнепальної зброї з метою протидії тероризму.

Цього року, програма SPS схвалила 13 нових ініціатив наукової співпраці з Україною в сфері захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних речовин, включаючи роботу над готовністю систем реагування в надзвичайних ситуаціях та готовності медичної системи до такого роду загроз.

Керівники ініціативи з України співпрацюватимуть з цих програм з експертами з Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Італії, Польщі та Великої Британії, йдеться в повідомленні НАТО.