Трамп підписав укази про надання допомоги американцям

Президент Дональд Трамп підписав укази, які передбачають економічну допомогу американцям, які постраждали від пандемії коронавіруса після того, як Білий дім не зміг досягти відповідної угоди з демократами в Конгресі.

Трамп сказав  на прес-конференції, яка пройшла в належить президентові гольф-клубі в штаті Нью-Джерсі.

На початку прес-конференції Трамп заявив, що Ненсі Пелосі, спікер Палати представників, і Чак Шумер, лідер демократів у Сенаті перевагу утримання законопроекту про надання економічної допомоги в якості свого «заручника». Пріоритети демократів під час обговорення законопроекту, за словами президента, свідчить про їхнє бажання «вкрасти вибори».

Трамп підписав також цілу серію виконавчих указів. Один з них передбачає введення канікул на сплату прибуткового податку для всіх американців, що заробляють менше 100 000 доларів на рік. Ще один указ спрямований на запобігання виселення з орендованого житла американців, що втратили роботу.

Третій указ спрямований на підтримку всіх жителів США, які втратили роботу через пандемію COVID-19 – для них буде продовжено виплату федерального допомоги по безробіттю, сума якого буде скорочена з 600 до 400 доларів в тиждень. Штати повинні будуть покрити 25% витрат на виплату такої допомоги.

Звільнення від виплати кредитів на навчання буде продовжено до кінця року, а можливо і довше. Президент також заявив, що він розглядає зниження податку на прибуток і податку на приріст капіталу, що має допомогти американським компаніям.

Переговори між Білим домом і демократами в Конгресі, що тривали майже два тижні, завершилися в п’ятницю безрезультатно. Сторони так і не змогли домовитися про долю 2 трильйонів доларів, які були додатково запитані демократами.

Виплата федерального допомоги по безробіттю в розмірі 600 доларів в тиждень, що став порятунком для десятків мільйонів американців, які втратили роботу в результаті пандемії, була припинена в кінці липня. Демократи хотіли зберегти суму виплачуваної допомоги, однак республіканці планували скоротити розмір допомоги, стверджуючи, що отримання таких грошей могло позбавити багатьох американців мотивації повернутися на роботу.

Трамп заявив, що підпише укази про продовження виплати федеральних допомоги з безробіття, припинення стягування прибуткового податку, заморожування виплат кредитів на навчання і заборону на виселення людей з житла, що орендується.

Демократи вже попередили, що такі укази сумнівні з юридичної точки зору і, ймовірно, будуть оскаржені в суді.

У той час як Трамп неодноразово висував ідею підписання указів для надання допомоги, лідер демократів у Сенаті Чак Шумер заявив, що команда Білого дому визнала обмеженість своїх повноважень.

«Інший варіант для них – підписувати укази, які, за їх власним визнанням, як вони неодноразово нам заявляли, далеко не такі хороші, – сказав Шумер, – Вони не поширюються на відкриття шкіл. Вони не поширюються на тестування. Вони не поширюються на надання допомоги в оренді житла. Вони не поширюються на вибори. Вони не охоплюють безліч питань».

Згідно з Конституцією США, Конгрес наділений повноваженнями щодо федеральних витрат, тому у Трампа немає юридичних повноважень для видання указів, що визначають, як слід витрачати гроші на надання допомоги американцям, які постраждали від пандемії.

Однак судова тяжба може зайняти місяці, і Трамп раніше вже зміг обійти Конгрес в питаннях витрат, оголосивши режим НС на кордоні США і Мексики і отримавши можливість вивести мільярди доларів з оборонного бюджету на будівництво стіни на Південній кордоні.

Демократи в Палаті представників прийняли закон, щоб зупинити президента, однак в Сенаті їх пропозиція не набрала достатньо голосів, щоб подолати президентське вето. Ймовірно, схожий сценарій буде реалізований і в цьому випадку, з огляду на, що до президентських виборів залишається менше 90 днів.