У Польщі та Литві зробили заяву щодо виборів у Білорусі

Президент Польщі Анджей Дуда і президент Литви Гітанас Науседа закликали владу Білорусі відмовитися від насильства і поважати основні свободи і права людини, громадянські права, включаючи право на свободу вираження поглядів.

Про це йдеться в спільній заяві політиків, передає Радіо Свобода.

“Ми вважаємо, що діалог – це завжди найкращий метод сприяння суспільному розвитку і обговорення реформ і політики”, – зазначили президенти.

У Варшаві та Вільнюсі переконані, що офіційний Мінськ повинен “повністю визнати і дотримуватися демократичних стандартів”.

“Оскільки ми дуже поважаємо незалежність і суверенітет Білорусі, ми сподіваємося на сприятливі умови, які дозволять нам бути ще більш активними в партнерстві з державою Білорусь і її народом”, – йдеться в заяві.

Водночас лідери Польщі і Литви відзначили, що вважають співпрацю з Європейським союзом вигідною для Білорусі і хочуть, щоб “двері в цю співпрацю залишалися відчиненими”, а сама Білорусь “продовжувала зміцнювати свої відносини з єдиною європейською сім’єю”.

Нагадаємо, напередодні ввечері в Мінську розпочався мітинг протесту після оголошення попередніх підсумків голосування, згідно з якими лідирував чинний президент Олександр Лукашенко. У центрі Мінська силовики застосували проти протестувальників гумові кулі і водомети. Одна людина загинула під колесами автозака. Правозахисники повідомили про 120 затриманих.