Китай ввів нові антиамериканські санкції

Китайська влада ввела санкції відносно 11 американських офіційних осіб у відповідь на кроки Міністерства фінансів США, вжиті проти офіційних осіб континентального Китаю і Гонконгу.

Про це заявив у понеділок представник МЗС КНР Ван Чжао Ліцзяні.

“Ці санкції вступають в силу сьогодні і поширюються на 11 осіб, – розповів він на регулярному брифінгу. – Подібні кроки – наша відповідь на помилкові дії США”.

За словами дипломата, це рішення торкнулося сенаторів Марко Рубіо (від штату Флорида) і Теда Круза (від штату Техас), ще кількох американських політиків.

“Я хочу підкреслити, що повернення Гонконгу Китаю, а також механізм” одна країна – дві системи” – це успішні кроки, які зустріли загальне схвалення. Населення Гонконгу при цьому отримало безпрецедентні права”, – зазначив Чжао Ліцзяні.

7 серпня Мінфін США оголосив про введення санкцій відносно 11 посадових осіб континентального Китаю і Гонконгу. У список осіб, на яких поширюються ці заходи, потрапила глава адміністрації спеціального адміністративного району Керрі Лам.

Заяви Білого дому про втручання Китаю в президентські вибори США слід вважати “сміхотворними вигадками” і відвертим наклепом, повідомив Чжао Ліцзяні.

“Президентські вибори в Сполучених Штатах відносяться до внутрішньополітичних питань цієї країни. Китай вони не цікавлять, ми ніколи в них не втручалися, – вказав дипломат. – Заяви про те, що Пекін має намір втрутитися у вибори, якщо вдуматися в їх логіку, просто сміховинні”.

За словами Чжао Ліцзяні, американські політики повинні негайно припинити будувати необгрунтовані припущення і висувати безвідповідальні міркування. “Вони постійно вживають такі слова, як “можливо”, “розраховує”, використовують умовний спосіб і, не маючи будь-яких доказів, паплюжать репутацію нашої країни”, – уточнив представник.

Він також порадив Вашингтону “діяти професійно”, зайняти конструктивну і об’єктивну позицію, оскільки від цього залежить довіра громадськості до американського керівництва.