Вадим Новинський: рішення ЦВК позбавляє права голосу півмільйона виборців Донбасу

Народний депутат України, член парламентського комітету з прав людини і реінтеграції Донбасу Вадим Новинський звернувся до військово-цивільних адміністрацій з вимогою опублікувати висновки про неможливість проведення виборів в десяти сільських, селищних і міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької, а також восьми громад Сєверодонецького і Щастинських районів Луганської області.

На підставі цих висновків Центральна виборча комісія України прийняла рішення про неможливість організувати і провести там виборчий процес і вибрати органи місцевого самоврядування, підкресливши, що відповідальність за висновки лежить на Луганській і Донецькій ВЦА.

“У більшості цих населених пунктів проводилися президентські і парламентські вибори в 2014 році, місцеві вибори в 2015 році, а під час президентських і парламентських виборів в 2019 році жителі цих регіонів продемонстрували безпрецедентно високий рівень підтримки президента і його партії. І сьогодні влада аргументує скасування місцевих виборів тим, що ситуація з безпекою в близьких до лінії розмежування районах різко погіршилася, що виглядає вкрай непереконливим.

Як обраний жителями Донбасу народний депутат я звертаюся до Президента з вимогою втрутитися в дану ситуацію: таке необґрунтоване рішення Центральної виборчої комісії не тільки позбавляє голосу українців Донбасу, а й ставить під загрозу зриву виконання Мінських угод, згідно з якими повинні відбутися місцеві вибори на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.

Відповідальність за скасування виборів у вісімнадцяти новостворених об’єднаних територіальних громадах, ЦВК покладає на Донецьку та Луганську ВЦА. Дійсно, Закон України про військово-цивільні адміністрації дає їм повноваження робити відповідні висновки і направляти їх до Центрвиборчкому, проте жоден закон України не дає цим тимчасовим органам влади повноважень позбавляти права голосу громадян України і замінювати собою місцеве самоврядування в більшій мірі, ніж того вимагає необхідність і національна безпека.

Тому відповідні листи між цивільними та військовими адміністраціями разом із зазначенням обґрунтування причин скасування виборів повинні бути опубліковані і проаналізовані на відповідність Конституції і чинного законодавства. І, якщо чиновники адміністрацій не перевищили своїх повноважень, не приховують фактів своєї бездіяльності щодо проведення перших виборів в цих ОТГ, а діяли виключно на підставі, в межах та передбаченим Конституцією і законами способом, то оприлюднення їх висновків тільки підвищить довіру громадян до чинної влади” , – заявив Вадим Новинський.

Народний депутат також повідомив, що відповідні депутатські звернення він направить в Донецьку і Луганську ВЦА, а правомірність дій чиновників військово-цивільних адміністрацій буде встановлена ​​в судовому порядку.

Вадим Новинський заявив також, що в парламенті в найближчі дні буде зареєстрований проект відповідної Постанови ВР про прийняття законопроекту про проведення місцевих виборів в тих ОТГ, в яких вони були необгрунтовано скасовані.

“Зусилля Центрвиборчкому, між цивільними та військовими адміністраціями і всіх гілок влади повинні бути спрямовані в першу чергу на те, щоб реалізувати право громадян на місцеве самоврядування та забезпечити проведення виборів, а не на пошук причин їх скасування. Голос жителів всієї країни повинен бути почутий, місцеві вибори на Донбасі мають відбутися!” – підкреслив Вадим Новинський.

Нагадаємо, згідно з рішенням Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 р. місцеві вибори, 25 жовтня 2020 року не проводитимуться в Світлодарську, Торецьку, Волноваській, Ольгинській, Вугледарській, Мирненській, Сартанській, Авдіївській, Мар’їнській і Очеретинській ОТГ.

У Луганській області не зможуть проголосувати жителі Горської, Лисичанської, Ніжнетепловської, Попаснянської, Сєвєродонецької, Станично-Луганської, Щастинської і Широківської громад. Це більше 500 000 чоловік. Останні вибори до місцевих рад на значній частині Донбасу проводилися в 2010 році.