Помпео назвав Китай більш складним противником, ніж СРСР

Економічна могутність Китаю робить його в деяких відношеннях більш складним противником, ніж Радянський Союз під час «холодної війни», заявив в середу держсекретар США Майк Помпео в ході візиту в Чеську Республіку.

Помпео закликав країни Європи об’єднатися проти Комуністичної партії Китаю (КПК), яка, за його словами, використовує свою економічну міць для поширення впливу в усьому світі.

«Те, що відбувається зараз, – це не «холодна війна» 2.0, – сказав Помпео, виступаючи в чеському сенаті. – Протидіяти загрозs з боку КПК в деяких відносинах набагато складніше».

«КПК вже вплетена в нашу економіку, в нашу політику, в наші суспільства так тісно, ​​як Радянський Союз ніколи не був», – додав він.

Повернення до «холодної війни» прозвучало після того, як минулого місяця посол Китаю в Лондоні попередив, що Сполучені Штати навмисно розв’язують протистояння з Пекіном напередодні листопадових президентських виборів в США.

Чеська Республіка стала першою країною в турне Помпео, основна мета якого – обговорити з країнами регіону питання кібернетичну та енергетичну безпеки.

Помпео привітав зусилля чеської влади з розробки стандартів безпеки для розгортання мереж 5G після того, як урядова наглядова організація попередила про небезпеку використання обладнання китайської компанії Huawei.

У травні Помпео і прем’єр-міністр Чеської Республіки Андрій Бабіш підписали декларацію про безпеку 5G, проте країна не прийняла прямого рішення про заборону технологій Huawei. Її президент Мілош Земан просуває більш тісні зв’язки з Китаєм.

Помпео також високо оцінив рішення голови чеського сенату Мілоша Встрчіла відвідати Тайвань в кінці цього місяця.

Держсекретар зазначив, що деяким країнам в Європі буде потрібно більше часу, щоб усвідомити загрози, проте позитивний імпульс вже є.

«Ситуація змінилася в Сполучених Штатах, і я бачу, що вона змінилася і тут, в Європі. Захід перемагає, не дозволяйте нікому говорити вам про занепад Заходу», – сказав він.

«Це вимагає зусиль від нас усіх … в Празі, в Польщі, в Португалії. Ми зобов’язані говорити з нашим народом прямо і чітко, без страху. Ми повинні вирішувати складні питання … і ми повинні це робити разом», – підкреслив глава зовнішньополітичного відомства США.