Влада Криму готова витратити понад 25 мільйонів рублів на експеримент зі штучними опадами

Засуха цьогоріч у Криму змушує підконтрольну Росії місцеву владу шукати нові способи розв’язання проблеми водопостачання півострова.

Зробити це хочуть за допомогою створення штучних опадів. Експериментальні роботи можуть початися вже цьогоріч. На це влада готова витратити 25 мільйонів рублів, передають Крим реалії.

На цей час у Держкомітеті з водного господарства та меліорації Криму шукають виконавця «експериментальних авіаційних робіт із метою штучного збільшення опадів для припливу води в водні об’єкти Криму». Спочатку тендер оголосили в липні, але потім скасувати.

Повторно торги були оголошені на початку серпня. За ці роботи влада Криму готова заплатити понад 25 мільйонів рублів.

Відповідно до тендерної документації, зазначені роботи повинні виконуватись із застосуванням літака, обладнаного системою вертикальної радіолокації хмар і опадів та бортовим вимірювально-обчислювальним комплексом, а також азотним генератором і пристроями для відстрілу піротехнічних патронів із йодистим сріблом (кількість зарядів відстрілу не менше 300 одиниць).

На час виконання контракту цей літак повинен базуватися в Сімферополі.

Від виконавця робіт вимагають забезпечити всі вимоги, необхідні для штучного збільшення опадів.

«Виконавець забезпечує штучне збільшення опадів на території Криму не менше 15% від місячної (сезонної) суми опадів», – заявлено в документації.

Повітряні дослідження, згідно з документами, повинні бути завершені до 15 грудня нинішнього року.

10 серпня в Криму керівництво Міноборони Росії та місцева влада запустили водовід, який побудували російські військові для перекачування запасів води з Тайганського водосховища Білогірського району в Сімферополь.

Український гідролог Михайло Яцюк зазначає, що без дніпровської води за шість років земля в Криму засохла, водосховища обміліли, а трубопровід, який проклали російські військові для потреб Сімферополя, не вирішить проблему дефіциту води. Він назвав це просто «піаром».

Ідею перекачування води з Тайганського водосховища також розкритикував кримський бізнесмен Олег Зубков, чий парк левів «Тайган» розташований в Білогірському районі. Він побоюється за долю свого об’єкта і водозабезпечення місцевих жителів.

Російський глава Криму Сергій Аксенов повідомив, що водовід, який побудували російські військові з Білогірського району в Сімферополь – тимчасовий захід. Російська влада Криму готує обґрунтування для будівництва стаціонарного водоводу між Тайганським (Білогірський район) і Сімферопольським водосховищами.

8 липня озвучувалася інформація, що води для Сімферополя із запасів найближчих водоймищ залишилося на 110 днів.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.