Євросоюз засудив військовий переворот в Малі

Євросоюз засудив військовий переворот в Малі.

Про це йдеться в поширеній у середу заяві голови Європейської ради Шарля Мішеля.

“Євросоюз уважно стежить за ситуацією в Малі. Військовий переворот ніколи не є вирішенням кризи, яким би глибоким він не був. ЄС висловлюють повну підтримку економічній спільноті країн Західної Африки в їх зусиллях по пошуку виходу з кризи”, – вказав він.

Євросоюз відкидає будь-які спроби антиконституційної зміни влади, йдеться в заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

“Євросоюз засуджує спробу державного перевороту, що триває в Малі, і відкидає будь-які спроби антиконституційної зміни влади. Це ні в якому разі не може стати відповіддю на глибоку соціально-політичну кризу, яка існує в Малі на протязі останніх років”, – вказав Боррель.

“ЄС закликає до діалогу у взаємодії з міжнародними партнерами, у тому числі з еЕкономічним співтовариством країн Західної Африки, Африканським союзом і ООН”, – йдеться в заяві Борреля. Він підкреслив, що врегулювання кризи “в рамках конституційних принципів міжнародного права і прав людини дозволить уникнути не тільки дестабілізації Малі, але і всього регіону”.

У вівторок вранці на армійській базі Каті в передмісті столиці Малі Бамако стався військовий заколот. За даними новинного порталу Malijet, діями заколотників керує полковник Садіо Камара, колишній директор військової школи на базі Каті.

Як повідомив Agence Frace Presse один з керівників заколотників, ними були заарештовані і президент країни Ібрагім Бубакар Кейта, і прем’єр-міністр Малі Бубу Сіссе. Крім того, протягом дня військовими були заарештовані міністри уряду, включаючи глав МЗС і Мінфіну, а також спікер парламенту. За інформацією порталу Wakat Sera, Генштаб ВС Малі також знаходиться під контролем бунтівників, заарештований ряд воєначальників.