Демократи США готові вдвічі скоротити фінансування свого пакета стимулюючих заходів

Демократи Палати представників Конгресу США готові вдвічі скоротити фінансування запропонованого раніше пакета стимулюючих американську економіку заходів в розмірі $ 3 трлн.

Про це заявила у вівторок спікер Палати представників Ненсі Пелосі (демократ від штату Каліфорнія) в інтерв’ю газеті Politico.

Вона пояснила, що готова піти на цей крок, щоб досягти домовленості з Білим домом по новому пакету стимулюючих заходів. “Ми повинні спробувати досягти цих домовленостей зараз, – зазначила Пелосі, яка займає в державній ієрархії США третю за значимістю посаду. – Ми готові скоротити вдвічі наш законопроект, щоб задовольнити потреби [Білого дому і республіканців] прямо зараз. Ми повернемося до нього знову в січні, побачимося знову в січні. Але на даний момент ми можемо вдвічі скоротити законопроект”. Пелосі сподівається, що демократи зможуть за підсумками загальних виборів у листопаді отримати повний контроль над Конгресом і Білим домом в січні наступного року і повернутися до запропонованих в законопроекті пунктам.

Раніше представники Білого дому і демократи в Конгресі США так і не змогли в ході серії переговорів прийти до угоди про новий пакет стимулюючих заходів. Демократи в Палаті представників в травні схвалили виділення на ці цілі понад $ 3 трлн, в той час як контролюють Сенат республіканці представили пакет стимулюючих заходів на $ 1 трлн.

Американський президент Дональд Трамп раніше дав зрозуміти, що хоче досягти з демократами домовленості в рамках короткострокової угоди, яка стосувалася б як страхування на випадок безробіття, так і мораторію на примусове виселення через борги. Однак демократи раніше відкидали такий підхід і виступають за один великий пакет стимулюючих заходів, в якому розглядалися б всі питання пом’якшення економічних наслідків пандемії.

Президент підписав 24 квітня законопроект, який передбачає застосування пакету заходів підтримки економіки обсягом майже $ 500 млрд для подолання наслідків пандемії. Раніше Конгрес схвалив виділення на ці цілі $ 350 млрд, але до середині квітня кошти були вичерпані.

Попередній пакет стимулюючих економіку заходів в розмірі понад $ 2 трлн був прийнятий в кінці березня. До цього законодавці виділили федеральним властям $ 8,3 млрд для стримування пандемії.