Україна підтримала позицію Євросоюзу стосовно ситуації у Білорусі – МЗС

Україна приєдналася до заяви Європейського Союзу стосовно ситуації, яка склалася у Білорусі після виборів президента.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі МЗС.

”У контексті приєднання України до заяв ЄС по ситуації у Білорусі повідомляємо, що 11 серпня була оприлюднена Декларація ЄС, відкрита для приєднання третіх країн ”Білорусь: Декларація Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики від імені ЄС стосовно виборів Президента”. Україна приєдналася до зазначеної Декларації”, – заявили в МЗС.

11 серпня віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель від імені ЄС попередив владу Білорусі про можливі заходи у відповідь на насильство проти протестувальників та фальсифікацію виборів.

Зокрема, в Євросоюзі закликали білоруську владу ініціювати справжній і всеосяжний діалог з широкими верствами суспільства, аби уникнути подальшого насильства, і закликали негайно звільнити усіх затриманих протестувальників.

19 серпня лідери країн-членів ЄС погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі.

На зустрічі 27-28 серпня в Берліні глави МЗС країн ЄС ухвалять пропозиції щодо санкцій проти Білорусі.