Макрон: «Північний потік – 2» не повинен збільшити газову залежність Європи від Росії

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що він висловив свою стурбованість канцлеру Німеччини Ангелі Меркель з приводу газопроводу «Північний потік – 2».

За словами Макрона, його турбує, що російський трубопровід, що прокладається по дну Балтійського моря, збільшує залежність Європи від поставок російського газу.

Президент Франции Эммануэль Макрон в защитной маске произносит речь в Вильнёв-ла-Гарен, недалеко от Парижа, 28 августа 2020

Трубопровід, спрямований в обхід України, може бути запущений в кінці 2020 року або на початку наступного року, заявляв раніше президент Росії Володимир Путін.

«Я не думаю, що підхід, який ми повинні використовувати з Росією, повинен бути наївним, і я не думаю, що він повинен збільшувати нашу залежність від Росії. Це завжди викликало мої сумніви щодо проекту «Північний потік – 2». Канцлер про це знає», – сказав Макрон, відповідаючи на питання журналістів.

Макрон попередив Путіна про небажаність російського втручання в справи Білорусі
В ході тієї ж прес-конференції Еммануель Макрон розповів про свою розмову з російським президентом Володимиром Путіним. В ході бесіди Макрон, за його словами, сказав Путіну про небажаність будь-якого військового втручання Росії в справи Білорусі, і що Париж не бажає повторення того, що сталося в Україні шість років тому.

«У мене була можливість сказати Володимиру Путіну, що я вважаю, що будь-яке зовнішнє втручання в Білорусь, починаючи з втручання російських сил, будь то військове втручання або забезпечення внутрішньої безпеки, очевидно, буде втручанням, які виходять за рамки національних рамок Білорусі», – заявив Макрон.

«Я думаю, що таке втручання було б небажаним».

Президент Франції сказав, що буде продовжувати говорити з Путіним про необхідність переконати президента Білорусі Олександра Лукашенка в необхідності посередництва.

«Ми не хочемо повторення того, що сталося в Україні», – підкреслив Макрон.

Раніше повідомлялося, що Україна і Польща об’єднаються проти “Північного потоку-2”. У МЗС двох країн вважають, що будівництво російського газопроводу “Північний потік-2” загрожує енергетичній безпеці Європи.

Нагадаємо, роботи по будівництву “Північного потоку – 2” в даний час припинені через американські санкцій щодо європейських підрядників, що вступили в силу в грудні 2019 року. Вони передбачають заборону на в’їзд в США для представників цих компаній і заморозку будь-яких активів на території країни.

“Північний потік – 2” повинен бути прокладений по дну Балтійського моря паралельно з уже існуючим “Північним потоком”. Країни, через територіальні води яких проходить новий газопровід (Фінляндія, Швеція, Німеччина, Данія), дозволили прокладку труб. США і ряд європейських держав виступають проти спорудження газопроводу. На їхню думку, він підсилить залежність Європи від поставок російського газу.