У Франції розкритикували Туреччину як союзника по НАТО

Поведінка Туреччини не відповідає образу хорошого союзника по НАТО.

Про це заявила в неділю міністр збройних сил Франції Флоранс Парлі, виступаючи в ефірі радіо Europe 1.

“Франція зробила кілька пропозицій партнерам по НАТО в зв’язку з інцидентами, що сталися в червні, і ми очікуємо, що вони будуть обговорюватися найближчим часом міністрами оборони країн альянсу, – повідомила вона. – Це вкрай прагматичні пропозиції, оскільки ми виходимо з того, що ми в одному альянсі і що ми всі повинні доповнювати один одного, як хороші союзники. Сьогодні Туреччина – член НАТО, але ми змушені констатувати, що поведінка Туреччині не відповідає поведінці хорошого союзника”.

За словами глави французького оборонного відомства, для НАТО зараз важливо зберегти внутрішній розпорядок роботи, “який дозволяє їй грати свою роль”. Відповідаючи на питання про розбіжності, пов’язаних з діями Туреччини в Сирії і Середземномор’ї, вона лише зазначила, що “у президента Туреччини є свої зобов’язання”. “У нього є свій націоналістичний проект, і я вважаю важливим в зв’язку з цим для європейців знайти шлях діалогу. Але ще одне обговорення не означає відмову від примусу до відповідності певним набором правил, на яких грунтуються міжнародні відносини”, – пояснила Парлі.

У червні турецький фрегат біля узбережжя Лівії відмовився виконати розпорядження про огляд вантажу з боку французького фрегата, який бере участь в місії ЄС з контролю за дотриманням ембарго ООН на постачання зброї в цю країну. Ухиляючись від огляду, турецький корабель взяв на приціл французький військовий корабель за допомогою радарної системи ракетного наведення, що у французькому військовому відомстві розцінили як “виключно ворожі й агресивні дії”.