З’явилися нові докази секретної спецоперації Росії в Криму

Через шість років після російської анексії Криму українські військові погодилися розповісти подробиці того, як Росія вела фактично шпигунську діяльність у морській акваторії півострова. Військові називають ті події «вторгненням Росії в українські територіальні води».

У 2013 році на дні Чорного моря в Криму гідрологи випадково виявили дивний сигнал. Про це доповіли тодішньому президентові України Віктору Януковичу, після чого український флот привели в бойову готовність, пишуть Крим реалії.

У районі виявленого водолазами сигналу ВМС України розгорнули термінові навчіння, під прикриттям яких вели спецоперацію.

«Дозвіл на проведення цієї операції я отримував у заступника міністра оборони Олійника Олександра Миколайовича. Ми доповідали разом про це Клюєву (Андрій Клюєв на той момент обіймав посаду секретаря РНБО – КР), Клюєв телефоном президентові. Отримали дозвіл і в той же день почали проведення», – розповів Крим.Реалії Володимир Замана, який тоді був начальником Генштабу ЗС України.

За його словами, відповідальним за спецоперацію призначили адмірала Ігоря Кабаненка. Сигнал незабаром зник, але військові не припиняли пошуки. Водолази з Київського науково-дослідного інституту гідроприладів, які брали участь в операції, вважають, що цьому сприяла зайва активність українських військових.

Пізніше водолазам повідомили про кабель, знайдений на глибині 70 метрів, який вони повинні були дістати. Зробили це з другої спроби.

«Батискаф знайшов кабель, випустив буй, ми з Сергієм опустилися по ходовому кінцю того буя, який випустив батискаф. Знайшли кабель, зав’язали на кабелі два стропи», – розповів член водолазної групи Ігор Андерсон.

За його словами, стан кабелю вказував на те, що лежав він там недовго. «Кабель свіжий, не замулений, його добре було видно. Я думаю, що кілька місяців максимум. А, можливо, взагалі кілька тижнів», – зазначив Андерсон.

Фото знайденого кабелю
Фото знайденого кабелю

Але, незважаючи на успішну роботу водолазів, виловити сам пристрій і зловити шпигунів на місці злочину не вдалося. Кінці кабелю, що вели до розвідбую і берегової радіотехнічної станції, були вже обрізані.

«Російська сторона дуже серйозно готувалася до цього. І все маркування, тому що будь-які прилади, коннектори, кабелі, вони мають маркування, було все зрізано. Зрізано ножем, таким чином, щоб ніякого маркування не залишилося», – розповів Ігор Кабаненко, який був першим заступником голови начальника Генштабу ЗС України в 2012-2013 роках.

Українські військові впевнені, що тоді стався витік інформації.

«Ця інформація стала відома, швидше за все, через Службу безпеки України, там, у Криму. Саме – військова контррозвідка. Відбувся злив інформації», – зазначив Замана.

Сумнівів, що це саме російський кабель, у свідків тих подій немає. На це вказують два основні чинники. По-перше, кабель йшов у напрямку російського поста радіотехнічної служби. А по-друге, в цей період у Севастополь заходив американський есмінець, акустичні характеристики якого не могли зацікавити російських військових.

Місце виявлення невідомого кабелю і напрямок його залягання
Місце виявлення невідомого кабелю і напрямок його залягання

Після появи нових доказів, Крим.Реалії направили запит до Міноборони Росії, проте відповіді поки не було. У 2013 році пресцентр російського флоту назвав інформацію про шпигунський буй «дивною настільки, що не вимагає якихось роз’яснень».