Китай заборонив експорт технологій на основі штучного інтелекту

Компанія ByteDance, якій належить TikTok, не зможе продати частину свого бізнесу у США без дозволу китайського уряду, оскільки Китай наклав обмеження на експорт технологій з використанням штучного інтелекту.

Про це повідомляє Bloomberg.

Міністерство комерції Китайської Народної республіки (КНР) внесло зміни в список технологій, експорт яких заборонений або обмежений. До нього увійшли технології, які засновані на використанні штучного інтелекту. Наприклад, це технології для розпізнавання мови і тексту, а також аналізу даних для створення персоналізованих рекомендацій контенту, пише Детектор медіа.

Таке рішення міністерство прийняло з метою «забезпечення національної економічної безпеки».

У документі немає згадок про сервіс відеошерінгу TikTok, однак обмеження стосуються технологій, які використовуються в додатку. Тому для продажу частини бізнесу TikTok e США доведеться просити дозволу в уряду КНР.

За даними журналістів Bloomberg, ці зміни направлені на те, щоб відтермінувати угоду продажу частини TikTok у США.

У ByteDance заявили, що вже ознайомились з новими обмеженнями та будуть доnримуватись правил експорту технологій.

Професор Університету міжнародного бізнесу та економіки (Пекін) Цуй Фань зазначив, що ByteDance повинна вивчити новий експортний список, а потім «серйозно і обережно» розглянути питання щодо продовження переговорів про продаж.

Нагадаємо, 15 вересня завершується 45-денний термін, який Дональд Трамп дав Microsoft на придбання активів TikTok у США. До цього періоду компанія має укласти угоду. Минулого тижня стало відомо, що в боротьбу за TikTok вступила друга за величиною високотехнологічна компанія США після Microsoft – Oracle. Зараз ці дві компанії є головними претендентами на придбання TikTok.

Раніше президент США Дональд Трамп розпорядився заборонити соцмережу TikTok на території країни з 20 вересня, якщо до цього її не продадуть. TikTok належить китайській компанії ByteDance. У США соцмережу підозрюють у зв’язках із китайським урядом та проблемах з безпекою.

У серпні стало відомо, що американська компанія Twitter провела попередні переговори про можливу купівлю TikTok. Результати перемовин Twitter і TikTok не повідомляються. Водночас експерти кажуть, що самостійно Twitter навряд зможе здійснити таке придбання: Microsoft з капіталізацією 1,6 трлн доларів хоче купити TikTok за 10-30 млрд, а ринкова капіталізація Twitter загалом складає близько 29 млрд доларів.