Сенатор США закликав Німеччину зупинити “Північний потік – 2”

Сенатор Республіканської партії від штату Арканзас Том Коттон закликав Німеччину зупинити будівництво газопроводу “Північний потік – 2”.

Про це він заявив після оприлюднення німецьким урядом факту виявлення в крові Олексія Навального отрути типу “Новачок”.

“Зупиніть трубопровід “Північний потік – 2″, щоб залучити росіян до відповідальності”, – написав він у соцмережі Twitter в середу, 2 вересня.

Пропозиція щодо перегляду домовленостей з Росією, в тому числі і по газопроводу “Північний потік – 2”, виходять і з Німеччини. Зокрема, про це заявив глава комітету бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген (Norbert Röttgen).

Том Коттон був одним з американських сенаторів, які погрожували санкціями німецькому порту Мукран в зв’язку з будівництвом газопроводу “Північний потік – 2”.

Зокрема, як йдеться в підписаному ним листі керівництву порту, США позбавлять порт перспективи “фінансового виживання, якщо він продовжить надавати товари, послуги і підтримку” в будь-якій формі цього проекту. У порту Мукран на острові Рюген складовані труби, які використовуються для спорудження газопроводу, крім того, порт постачає провіантом російські судна-трубоукладчики “Академік Черський” і “Фортуна”.

У вівторок, обговорюючи цю ініціативу американських сенаторів, канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel) виступила на захист газопроводу. У середу вона зробила щодо Росії жорстку заяву з зв’язку з виявленням в організмі Навального слідів отрути.

“Ми очікуємо, що уряд Росії дасть пояснення в зв’язку з цим випадком”, – підкреслила вона.

“Зараз виникають питання з дуже важкими наслідками, на які може і зобов’язана дати відповідь тільки російський уряд”, – заявила глава німецького уряду.

Нагадаємо, роботи по будівництву “Північного потоку – 2” в даний час припинені через американські санкцій щодо європейських підрядників, що вступили в силу в грудні 2019 року. Вони передбачають заборону на в’їзд в США для представників цих компаній і заморозку будь-яких активів на території країни.

“Північний потік – 2” повинен бути прокладений по дну Балтійського моря паралельно з уже існуючим “Північним потоком”. Країни, через територіальні води яких проходить новий газопровід (Фінляндія, Швеція, Німеччина, Данія), дозволили прокладку труб. США і ряд європейських держав виступають проти спорудження газопроводу. На їхню думку, він підсилить залежність Європи від поставок російського газу.