Протестувальники у Мінську пішли до резиденції Лукашенка

Учасники багатотисячного несанкціонованого маршу опозиції в Мінську у неділю, 6 вересня, вирушили в напрямку резиденції президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Колона з десятків тисяч осіб залишила проспект Незалежності і вирушила в напрямку площі Державного Прапора, де розташовується Палац Незалежності – міська резиденція Лукашенка. Ще тисячі людей прямують у бік резиденції з іншого боку. Перші групи людей вже підійшли до оточення біля резиденції і зупинилися за декілька метрів від нього, повідомляє агентство “Інтерфакс”.

Акція протесту в Мінську

Тим часом підходи до резиденції перекриті силовиками, там виставлені комплекси “Рубіж”. Саму резиденцію охороняє бронетехніка – близько 10 БТР, на даху помічено людей у чорному камуфляжі, імовірно снайперів. Навколо резиденції також виставлено оточення з людей у чорному камуфляжі без розпізнавальних знаків.

Люди зі спальних районів продовжують стікатися до барикади силовиків біля Нацбанку, а тоді багато хто йде проспектом Переможців у бік стели “Мінськ-місто-герой”, прохід у бік площі Незалежності неможливий, передає кореспондент DW. Проспект Переможців відкритий для демонстрантів, але всі сусідні вулиці, якими можна піти в бік площі Незалежності, закриті.

Силовики й спецтехніка поблизу будівлі Нацбанку БілорусіСиловики й спецтехніка поблизу будівлі Нацбанку Білорусі

Як повідомила речниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова агентству “Інтерфакс” під час протестів у Мінську затримано близько 10 осіб.

За підрахунками проєкту “Голос”, на Марш Єдності в Мінську вийшли понад 119 тисяч осіб. Саме стільки людей відзначилися в чат-боті @golosby_bot в Viber або WhatsApp. Мобільний інтернет в місті не функціонує, оператор A1 повідомив, що пропускна здатність знижена за розпорядженням уповноважених держорганів, повідомляє телеканал “Дождь”.

Нагадаємо, раніше цього дня силовики перекрили центр Мінська, зокрема Площу перемоги і Жовтневу площу. У свою чергу, мінський метрополітен повідомив про закриття станцій “Площа Леніна”, “Жовтнева”, “Купаловська”, “Площа Перемоги” та “Площа Якуба Коласа”.

Перед цим міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що 6 вересня “з метою недопущення в Мінську протиправних дій з боку протестувальників вжито комплекс заходів”, а співробітники міліції несуть службу в посиленому режимі.

Силовики в центрі МінськаСиловики перекрили багато центральних вулиць та частин міста

Тим часом Портал Onliner опублікував відео “жорстких” затримань в Гродно і Бресті. Телеграм-канал NEXTA Live повідомляє про затримання у Вітебську і Барановичах. Водночас акції протесту проходять також у Волковиську, Бресті, Білоозерську, Новогрудці та Мозирі.