США ввели санкції проти двох колишніх міністрів Лівану

Американські чорні списки поповнилися: під санкції потрапив Алі Хасан Халіл, який очолював мінфін Лівану з 2014 році, повідомляє Reuters.

З такою заявою виступив американський міністр фінансів Стівен Мнучін. Також санкції введені відносно Юсуфа Фіньянуса – колишнього міністра транспорту Лівану.

Санкції введено стосовно колишніх чиновників за їх зв’язок з «Хезболлою».

“Корупція в Лівані лютує, а «Хезболла» використовувала політичну систему для поширення свого згубного впливу», сказав Мнучін.

Глава американського мінфіну додав, що Вашингтон «підтримує народ Лівану в його закликах до реформ і буде продовжувати використовувати свою владу для переслідування тих, хто пригнічує і експлуатує» ліванців.

Тепер, коли санкції вступили в силу, всі американські активи Халіла і Фіньянуса заморожені.

Фіньянус звинувачується Штатами в тому, що він прийняв «сотні тисяч доларів» від «Хезболли» в обмін на політичні послуги. За даними мінфіну США, він брав участь у корупційній схемі, просуваючи, будучи посадовою особою, інтереси підконтрольних «Хезболли» компаній.

За словами Мнучіна, Фіньянус допоміг «Хезболлі» отримати доступ до конфіденційних юридичних документів, пов’язаних зі спеціальним судом по Лівану, які розслідували загибель колишнього прем’єр-міністра країни Рафіка Харірі.

Що стосується Халіла, то, за версією США, відносини з ним «Хезболла» так само, як і з Фіньянусом, використовувала для отримання фінансової вигоди. Він домагався зняття санкцій з «Хезболли» і вимагав, щоб йому виплачувалася певна особиста комісія безпосередньо з державних контрактів.