КСУ 15 вересня розгляне закон про гарантування вкладів

15 вересня Велика палата Конституційного Суду планує розглянути справу за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” у формі усного провадження (відкрита частина пленарного засідання).

Рада з фінансової стабільності (до її складу входять керівники НБУ, Мінфіну, ФГВФО, НКЦПФР) створила робочу групу, яка має підготувати план дій для мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності у разі прийняття Конституційним Судом рішення про визнання неконституційним Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, пише finbalance.

До складу робочої групи увійшли представники НБУ, Мінфіну і ФГВФО.

Цитата зі звіту Ради з фінстабільності:

“Задоволення КСУ конституційного подання у повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, процедуру виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків. Зокрема наслідками стануть:

– руйнація системи захисту більшості вкладів;

– уникнення відповідальності власників банків та пов’язаних з ними осіб, які довели банки до банкрутства. Фонд буде змушений згорнути розпочату роботу в іноземних юрисдикціях з пошуку активів, виведених екс-власниками і пов’язаними особами банків, і підготовки позовів до цих осіб. Тобто кошти, виведені з банків за кордон, дістануться колишнім власникам цих банків і ніколи не повернуться вкладникам і кредиторам;

– держава зазнає прямих збитків щонайменше 113 млрд грн, які Фонд має повернути за своїми позиками, взятими у держави для здійснення гарантованих виплат, з урахуванням відсотків;

– буде створено підстави для оскарження кожної угоди купівлі-продажу активів – будь-ким, від екс-власників банків аж до несумлінних позичальників. Це безповоротно зруйнує інвестиційну репутацію України;

– стає неможливою імплементація норм законодавства ЄС, що регулює діяльність банків, зокрема впровадження системи раннього реагування, яка мала б дозволила на ранніх етапах виявляти проблеми, що можуть призвести до неплатоспроможності банку, і вживати відповідних заходів щодо їх усунення.

Найбільш загрозливим сценарієм є скасування закону про систему гарантування вкладів у цілому з моменту оголошення рішення КСУ. Проте відтермінування скасування чинності також є несприятливим сценарієм, оскільки створить ситуацію юридичної невизначеності й додасть власникам неплатоспроможних банків аргументів під час судових розглядів”.