Сербія відмовилася від участі у військових навчаннях у Білорусі

Влада Євросоюзу зажадала від Сербії відмовитися від спільних з Росією і Білоруссю військових навчань Слов’янське братство-2020. Офіційний Белград у відповідь прийняв рішення заморозити всі плани щодо спільних навчань з усіма країнами.

Про це сказав міністр оборони Сербії Александар Вулін, повідомляє espreso.rs.

За його словами, ЄС ультимативно зажадав від Сербії відмовитися від навчань у Білорусі ціною відмови від європейського майбутнього, а також посилення тиску на Белград з питань Косова, Метохії і Республіки Сербської (утворення у складі Боснії і Герцеговини).

“Сербія стикається із жахливим і незаслуженим тиском з боку ЄС. Тиск, що не має сенсу і не заснований на наших рішеннях і діях, є результатом істерії, яка визначає політичні рішення і направлення великих могутніх країн”, – заявив Вулін.

Він нагадав, що Сербія є нейтральною країною, – і для збереження цього статусу уряд вирішив припинити участь у міжнародних навчаннях на півроку.

“Ні зі Сходом, ні із Заходом. Наша участь у миротворчих операціях буде спеціально розглянута і, в разі необхідності, призупинена”, – відзначив Вулін.