72% українців вважають українську мову важливим атрибутом незалежності України — дослідження

Це підсумки загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Дослідники опитали 2018 респондентів віком від 18 років.

фото ІА “Центр новин”

Згідно з ним, проблеми розвитку української мови першочерговими вважають 20% українців. Ще 44% вважають розвиток української мови важливою проблемою, хоча й визнають, що країна має більш нагальні потреби. 33% вважають ці проблеми другорядними. У Західному регіоні найбільше тих, хто вважає ці проблеми першочерговими (42% проти 4% на Сході), а у Східному регіоні переважає сприйняття проблем розвитку мови як другорядних (55%), передає Детектор медіа.

Більшість українців (52%) вважають, що в Україні не порушують права російськомовних громадян. Чверть опитаних (26%) вважають, що права російськомовних в окремих випадках порушуються, 10% говорять про постійні порушення. У Східному регіоні останній показник вищий: тих, хто вважає, що права російськомовних порушуються постійно — 21%, а в окремих випадках — 40%.

51% українців вважає, що мовні права україномовних людей на окупованих територіях Криму та ОРДЛО порушуються (з них 25% відзначають систематичні порушення, 26% — окремі випадки). 19% вважають, що порушення мовних прав немає. Майже третина респондентів (31%) не мають думки з цього приводу.

Більшість українців (66%) погоджуються, що російська мова в Україні може вільно використовуватися у приватному житті, але єдиною державною мовою має бути українська. Ще 18% вважають доречним надання російській офіційного статусу в окремих регіонах, а 13% впевнені, що російська має стати державною на всій території України. Щодо статусу російської мови маємо консенсус на Заході та в Центрі, у Південному регіоні також більшість вважає доречним збереження української як єдиної державної (62%). Думки розділилися лише у Східному регіоні, тут 33% говорять про єдину державну мову, ще 32% підтримують надання російській регіонального статусу та 31% за надання російській офіційного статусу по всій країні.

82% погоджуються, що керівники держави і державні службовці повинні у робочий час спілкуватися державною мовою. Причому погоджується з цим, в тому числі, й більшість мешканців Півдня та Сходу (82% та 63% відповідно).

Так само більшість українців в усіх регіонах погоджується, що всі громадяни повинні володіти державною мовою: загалом в Україні погоджуються 79%, не погоджуються 16%. Найбільше не згодних з цим на Сході — 28%, але більшість (65%) підтримують обов’язкове знання громадянами державної мови і в цьому регіоні.

В усіх регіонах схвалюють і викладання більшості шкільних предметів державною мовою. Загалом в Україні прихильно ставляться до цього 77%, проти — 17%.

Згідно з іншим дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», найбільше українців непокоїть на місцях поширення наркотиків, нетверезі водії, хулігани. У ході дослідження також з’ясували, що українці не довіряють жодному правоохоронному органу країни.

Згідно з нещодавнім дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», 84% громадян підтримали би незалежність України на гіпотетичному референдумі.

Найбільш ефективно впливати на владу можливо за допомогою ЗМІ, вважають опитані представники громадських організацій в іншому дослідженні Фонду «Демократичні ініціативи».