Федеральний суддя визнав карантинні заходи у зв’язку з COVID-19 неконституційними

Федеральний суддя в Пенсільванії постановив, що розпорядження губернатора-демократа про закриття підприємств і обмеження зборів для боротьби з COVID-19 були неконституційними.

Карантинні заходи, введені на початку епідемії коронавірусу в березні, були оскаржені в суді кількома республіканськими законодавцями і власниками малого бізнесу, які заявили, що обмеження поставили їх підприємства під загрозу.

Суддя Вільям Стікман виніс рішення на їх користь, заявивши, що навіть якщо губернатор керувався «благими намірами у відповідь на надзвичайну ситуацію в охороні здоров’я», у нього не було право зазіхати на основні свободи громадян.

“Немає ніяких сумнівів у тому, що наша країна стикалася і буде стикатися з надзвичайними ситуаціями самого різного роду, – вказав суддя. – Але не можна допускати, щоб вирішення загальнонаціональної кризи превалювало над зобов’язаннями щодо забезпечення особистих свобод, які лежать в основі американського експерименту».

Він піддав різкій критиці “довільні” рішення про визнання підприємств «важливими» або «неважливими», заявивши, що ніяких об’єктивних визначень цьому не давалося.

“Конституція встановлює певні межі, які не можна перетинати навіть у надзвичайних ситуаціях», – написав суддя.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, Конституційний суд визнав неконституційною постанову Кабміну про запровадження карантину.

Суд визнав неконституційними положення щодо заборони на проведення масових заходів, роботу закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації.

Нагадаємо, керуючим адвокатського бюро «Юрченко Юрій та партнери», адвокатом Юрієм Юрченком разом з шеф-редактором ІА “Центр новин” Ольгою Витак подано до Конституційного Суду України заяву про залучення до провадження подання Верховного Суду щодо законності встановлення обмежень на час карантину.

Раніше, адвокатське бюро «Юрченко Юрій та партнери» за ініціативи шеф-редактора ІА «Центр новин» Ольги Витак оскаржили в Окружному адміністративному суді міста Києва Постанову Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 року  “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (зі змінами та доповненнями).