Опозицію Білорусі номінували на премію імені Сахарова «За свободу думки»

Ліберальна група депутатів Європарламенту номінувала на премію імені Сахарова «За свободу думки» опозицію Білорусі.

Про це повідомив у Twitter журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

Також він нагадав, що група соціал-демократів номінувала на премію Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало.

«Ліберальна група в Європарламенті висунула опозицію в Білорусі номінантом на премію Сахарова цього року. До цього група соціал-демократів Європарламенту S&D висунула на премію імені Сахарова цього року кандидатури трьох головних білоруських опозиціонерок», – повідомив Йозвяк.

Премію Сахарова «За свободу думки» щорічно вручає Європейський парламент. У 2019 році її отримав правозахисник Ільхам Тохті, який виступає за права уйгурів на території Китаю, а в 2018 році лауреатом став український режисер Олег Сенцов, який на момент вручення перебував у російській тюрмі та оголосив голодування.

Як відомо, головна суперниця президента Олександра Лукашенка на виборах Світлана Тихановська була вивезена спецслужбами країни в Литву, де на цей момент і знаходиться. Влада країни їй надала житло й охорону.

Крім того, Тихановська обговорить ситуацію в Білорусі з прем’єром Польщі.

Дружина недопущеного до виборів опозиціонера Валерія Цепкала Вероніка на цей момент разом з чоловіком знаходиться в Україні.

А фактичний лідер опозиції Марія Колесникова після невдалої спроби видворити її з країни була арештована і знаходиться в СІЗО.

Як повідомлялося, білоруська опозиціонерка Колесникова порвала паспорт, щоб її не видворили з країни.