КС визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ

Велика палата Конституційного Суду України (КС) на засіданні 16 вересня визнала такими, що не відповідають Конституції України, низку положень закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

“За результатами розгляду зазначеної справи Конституційний Суд України ухвалив рішення, яким окремі положення закону визнано такими, що не відповідають Основному закону України, а саме щодо наділення президента України повноваженнями утворювати Національне антикорупційне бюро України, призначати на посаду та звільняти з посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування”, – повідомляє прес-служба КС.

Крім того, КС закрив конституційне провадження у справі про перевірку на відповідність Конституції України абзацу першого ч. 1 ст. 1 закону в частині визначення НАБУ як “державного правоохоронного органу”.

Положення закону, визнані неконституційними, втратять чинність через три місяці після ухвалення судом рішення. Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства України у відповідність з рішенням КС.

Текст рішення буде оприлюднено на офіційному сайті КС у розділі “Акти КС”.

Як повідомлялося, наприкінці липня 50 народних депутатів подали до КС подання, в якому оскаржили закон “Про Національне антикорупційне бюро України” від 14 жовтня 2014 №1698-VII зі змінами. Автори подання вважають, що Конституції України не відповідають абзац перший ч. 1 ст. 1 закону в частині визначення НАБУ державним правоохоронним органом.

Парламентарії також вважають, що не відповідає Основному закону закріплення повноважень президента створювати НАБУ, призначати і звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії із проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро.

28 серпня в НАБУ заявили, що КС прийняв подання на розгляд. Того самого дня КС визнав неконституційним указ п’ятого президента України Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.