США ввели санкції проти двох росіян за викрадення криптовалюти

Держсекретар США Майк Помпео повідомив, що Держдепартамент, Міністерство юстиції, Міністерство внутрішньої безпеки і Міністерство фінансів ввели санкції проти двох російських громадян за участь у фішинговій кампанії.

Атаки відбулися в 2017-2018 рр., і були націлені на клієнтів трьох бірж криптовалюти, дві з яких базуються в США, а одна – за кордоном.

«Американські громадяни та компанії стали жертвами цієї зловмисної кіберактивності, загальний збиток від якої склав не менше 16,8 мільйона доларів», – зазначив Помпео.

Росіяни Данила Потєхін і Дмитро Карасавіді потрапили до списку санкцій відповідно до президентського указу про боротьбу зі зловмисною кіберактивністю. Міністерство юстиції також висунуло звинувачення в їх відношенні.

«Сполучені Штати продовжать домагатися притягнення до відповідальності зловмисників, які намагаються підірвати нашу економічну безпеку, – сказав Помпео. – Сьогоднішні скоординовані дії демонструють нашу прихильність стримування кіберзлочинів, які в іншому випадку спричинили б за собою великі фінансові втрати для американців».

«Міністерство фінансів продовжить використовувати свої повноваження для переслідування кіберзлочинців і як і раніше зберігає прихильність безпечного і надійного використання нових технологій у фінансовому секторі», – заявив міністр фінансів Стівен Т. Мнучін.

Як повідомляється в заяві Мінфіну, Потєхін створив безліч веб-доменів, що імітують законні біржі криптовалюти. Коли користувачі заходили на підроблені сайти і вводили свої дані, Потєхін і його спільники викрадали їх облікові дані і отримували доступ до їх реальних рахунків. Карасавіді відмивав доходи від атак, багаторівневим і складним чином переводячи на свій рахунок, щоб приховати джерело коштів. Коли аферу вдалося розкрити, Секретна служба конфіскувала мільйони доларів у віртуальній валюті і доларах США.