Стало відомо, скільки заробив Укроборонпром на оренді та продажу майна

За 8 місяців 2020 року підприємства Концерну провели 480 аукціонів, з них – чотири з оренди. Решта аукціонів пов’язані з продажем майна, в основному металобрухту і списаних автомобілів.

Про це повідомила директор із закупівель ДК “Укроборонпром” Надія Бігун на спільній онлайн-конференції з експертною організацією StateWatch, повідомляє прес-служба концерну.

“За 8 місяців цього року підприємства Укроборонпрому заробили на прозорій оренді і продажу майна 21,6 млн грн. Ще більш ніж на 10 млн грн – успішно провели аукціони”, – повідомляє прес-служба.

За словами Бігун, згадані чотири аукціони Укроборонпрому з оренди майна не підпадають під дію Закону. Заводи “Маяк” і “Радар” не є класичними держпідприємствами, це публічні акціонерні товариства. Тому продаж свого майна через Прозорро.Продажі – їхня власна ініціатива. Втім, тепер їхній досвід дозволить Концерну зробити аукціони з оренди держмайна максимально ефективними.

У прес-службі також уточнили, що прийняття Закону України “Про оренду державного та комунального майна” з одного боку і відсутність подзаконки до нього – з іншого заблокували оренду держмайна в Україні мінімум на півроку. І тільки місяць тому були прийняті останні підзаконні акти, які дозволяють держпідприємствам виходити на прозору оренду майна.

Як наголошується, сьогодні оренда держмайна відбувається через відкриті аукціони на Прозорро.Продажі. Крім того, Закон дає право орендодавцям не продовжувати чинні договори на наступний період, який зазвичай досягав 5-10 років. Втім, Закон дає їм також право їх продовжити: зі старими орендарями на тих же умовах. Укроборонпром сподівається, що відповідальні держкомпанії цим правом не скористаються, а запустять чесні і прозорі аукціони.