Міноборони розробило новий сухпайок із поліпшеним складом і розширеним раціоном

Розширену лінійку поліпшених раціонів сухого пайка нового зразка на базі так званої 10-ї норми, розрахованої на разові прийоми їжі військовослужбовцями, презентували в Міністерстві оборони України.

“Серед переваг оновленої версії – розширення до 24 раціонів, замість доволі одноманітних страв із попереднього сухпайка, збільшений вміст м’яса та реторт-пакети, сучасніші та, за відгуками військовослужбовців, зручніші у використанні, ніж жерстяні банки”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міноборони Україна в понеділок.

У понеділок було представлено два з 24 раціонів, до яких входять 100 грамів м’ясної консерви, 60 грамів паштету, 280 грамів страви (як приклад – гречка з овочами і свининою), до якої додано 50 грамів м’яса, галетне печиво, стик меду, кава і чай. Кожен із цих раціонів цілком достатній для повноцінного разового прийому їжі військовослужбовцями в умовах виконання завдань.

Наразі у ЗСУ два види сухих пайків – 15-та норма, впроваджена у 2016 році, й застаріла 10-та норма, які є добовими. Тому на порядку денному нині – впровадження сухого пайка для разового прийому їжі.

“Моделюємо стандартну ситуацію: групі військовослужбовців треба виїхати з пункту постійної дислокації військової частини або з позицій на передовій у зоні проведення ООС для виконання завдання. Гарячий сніданок вони, наприклад, можуть спожити перед виїздом, а після приїзду – вечерю. У такому разі постає питання, чим їх годувати в обід, коли вони будуть у дорозі або виконуватимуть завдання?” – прокоментував заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводу матзабезпечення ЗСУ полковник Олександр Хмиз.

Він зазначив, що якщо видати таким військовослужбовцям сухі пайки, розраховані на добове харчування, наявним порядком це автоматично позбавляє їх права на гаряче харчування вечерею та сніданком наступного дня. Але в пріоритеті Міноборони стоїть саме гаряче харчування. У таких ситуаціях може стати в нагоді сухий пайок проміжного харчування, розрахований на разовий прийом їжі. У такий спосіб військовослужбовці не втрачають права на гаряче харчування, пояснив Хмиз.

“Нагадаємо, сухі пайки залишаються виключно допоміжною формою харчування особового складу ЗСУ. Основні харчові потреби Збройних сил забезпечує “гаряче харчування” – тобто їжа повноцінного гарячого приготування зі сніданком, обідом та вечерею, першою та другою стравами, десертами, фруктами тощо. Така форма харчування є пріоритетною як у пункті постійної дислокації частин (тобто у тилу), так і на передових позиціях в районі проведення ООС”, – додали в Міноборони.