ЄС надасть Україні €1,2 млрд допомоги, але чекають на МВФ

ЄС готовий надати Україні €1,2 млрд макрофінансової допомоги, але для цього їй потрібно конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і виконати вимоги, що стосуються верховенства права.

Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жосеп Боррель на спільній з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою прес-конференції в Києві у вівторок.

“Ми також готові надати 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги для того, щоб допомогти вирішенню проблем, пов’язаних з економічним спадом, який спричинений коронавірусною пандемією. Але для цього Україні треба конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом, а також виконати всі ті вимоги, які стосуються зміцнення верховенства права в Україні”, – наголосив Боррель.

Також він нагадав, що Європейський Союз уже надав Україні 200 мільйонів євро для боротьби із наслідками коронавірусної кризи, а також 155 мільйонів євро для розв’язання гуманітарних проблем на Сході України.

На цьому тижні Жозеп Боррель разом із президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем відвідають Схід України. Своєю чергою президент України Володимир Зеленський зауважив, що під час цієї поїздки європейські посадовці зможуть на власні очі побачити, як дотримується режим “тиші” та у яких умовах несуть службу українські військові.

Нагадаємо, 22 вересня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Боррелем у Києві, під час якої політики обговорили питання мирного врегулювання на Донбасі та ситуацію в тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми – за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, третього – $560 млн і завершального четвертого – $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив’язане інше міжнародне фінансування України, зокрема успішний перший перегляд програми stand by дасть змогу отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

Представник МВФ 10 вересня не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС – попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю “Економправді” уточнив, що серед питань, які цікавлять МВФ, найбільш пріоритетне – “ситуація навколо ПриватБанку і Суркісів” (спір на $350 млн щодо bail-in під час націоналізації ПриватБанку – ред.). За словами глави Мінфіну, слідом йдуть ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління; зареєстровані у ВР законопроекти, які паплюжать систему корпоративного управління; САП і НАБУ.

На сьогодні програма stand by фактично поставлена “на паузу”, а поява проекту держбюджету-2021 із дефіцитом 6% ВВП і законопроектів у ВР із податковими винятками лише додає запитань.